Umirovljenici uz pjesmu, ples i igre i ove godine u Virovitici obilježili Međunarodni dan starijih osoba

U organizaciji Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i supokroviteljstvom Grada Virovitice, i ove se godine u središtu Virovitice obilježio Međunarodni dan starijih osoba.

Riječ je o danu koji je 1990. godine proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine te da se ona prilagodi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. Time se žele potaknuti sve sredine da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima, a za to se, između ostalih, brine i Matica umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije.

– S područja županije okupljamo ukupno 22 udruge, a danas na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba sudjeluje njih 14 s prijavljenih dvjestotinjak umirovljenika. Treće je ovo druženje koje je prilagođeno osobama treće životne dobi, a smatram da ono svima jako puno znači, pogotovo iz razloga što umirovljenici na ovaj način izlaze iz svoje komfor zone kako bi se svi zajedno družili i sudjelovali u pripremljenim aktivnostima. Što se tiče nekih planova za dalje, želimo opet pokrenuti festival “Pjesme naše mladosti” koje smo obilježavali prije pandemije, a imamo i naše “Poetske večeri” gdje okupljamo pisce amatere. Nastojat ćemo prikupiti sve radove i objaviti ih u jednu zbirku koja bi, mislim, bila jedinstvena u Hrvatskoj i mogu se pohvaliti da se broj s početnih osam sudionika danas popeo na njih preko 25- istaknuo je predsjednik Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije Antun Han, a s njim su se složili i umirovljenici, bračni par Domokuš iz Milanovca, Gizela i Marko. 

– Ovakva druženja nam znače jako puno, da se svi skupa sastanemo, porazgovaramo i provedemo ovaj lijep dan zajedno. Također, na današnji dan se osjećamo mlađima nego to uistinu jesmo i to je nešto fantastično- govore.

Međunarodni dan stariji osoba obilježio se, između ostalog, raznovrsnim kulturno-rekreativnim programom u kojem, osim umirovljenika – rekreativaca, nastupaju folkloraši, pjesnici i glazbenici, dok je ekipa Doma zdravlja VPŽ organizirala mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Mogu reći da se umirovljenici pridržavaju uputstava koje im daju doktori i da redovno uzimaju svoje terapije što je vidljivo iz današnjih rezultata budući da je šećer i krvni tlak velikoj većini u normali. Naravno, pacijenti doma imaju svoje aparate za mjerenje šećera, no ovo je ipak jedan oblik prevencije i dodatne kontrole ako eventualno nisu bili duže vremena na pregledu- ističe Aniko Božičević, viša sestra u patronažnoj službi Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Pod olimpijskim geslom “Važno je sudjelovati” organizirano je i tradicionalno natjecanje umirovljenika u pet starih igara – bacanju potkove, bacanju kolutova, nošenju košare na glavi, visećoj kuglani i brzom hodanju, a sportske susrete otvorio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

– I ove smo godine pokrovitelji današnjih susreta umirovljenika u sklopu Međunarodnog dana starijih osoba, a ovo im je prava prilika za druženje, upoznavanje novih prijatelja i druženje sa starima te prilika da uživaju u plesu, pjesmi i sportu te da pokažu svoje umijeće. Mogu im samo zahvaliti za sve što su ostavili mlađim generacijama u nasljeđe. Izuzetno sam ponosan na udruge, na Maticu umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije i na sve članove jer su neki od njih sigurno aktivniji od ostalih “mlađih” udruga- istaknuo je tom prilikom između ostalog župan Igor Andrović, a nakon velike “borbe” u svim kategorijama ostvareni su sljedeći rezultati:

Potkova – žene
1. Nadica Polić
2. Snježana Brkić
3. Margita Toplak

Potkova – muški
1. Trpimir Markotić
2. Josip Dukarić
3. Martin Pecko

Viseća kuglana – žene
1. Ankica Pleša
2. Snježana Brkić
3. Ljubica Jurković

Viseća kuglana – muški
1. Josip Asić
2. Željko Lacković
3. Slavko Tuk

Kolutovi – žene
1. Maja Dukarić
2. Margita Toplak
3. Ankica Pleša

Kolutovi – muški
1. Antun Han
2. Zvonko Pipić
3. Željko Dolenčić

Nošenje košare – žene
1. Maja Dukarić
2. Vesna Holi
3. Ana Mateos

Nošenje košare – muški
1. Stjepan Tepeš
2. Nikola Medved
3. Tomislav Galeković

Brzo hodanje – žene
1. Đurđa Baivić
2. Ivanka Ivanovac
3. Ivka Jerbić

Brzo hodanje – muški
1. Josip Asić
2. Željko Lacković
3. Stjepan Tepeš

Dodajmo kako je najstariji sudionik današnje manifestacije bio 95-godišnji Ivan Piskać, a najstarija umirovljenica Dragica Šerbula (86).

Uz spomenute, obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba prisustvovali su zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove Jasna Abramović, pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivan Horvat, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz, vršitelj dužnosti ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikola Slavić, tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Dora Međimorec, tajnik Sportske zajednice Grada Virovitice Tihomir Majstorović te brojni drugi uzvanici.

(www.icv.hr, mra, tm, foto: Kristijan Toplak)

no images were found

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content