Virovitičke udruge “Budi mi prijatelj“ i “UOSI“ zajedno obilježile Svjetski dan cerebralne paralize

Danas (petak) se diljem svijeta obilježava Svjetski dan cerebralne paralize, važan datum posvećen podizanju svijesti o ovoj neurološkoj bolesti. Cerebralna paraliza je složen medicinski problem koji se manifestira kroz različite tjelesne i motoričke poteškoće, a kako bi obilježile ovaj važan dan i tako podigle svijest o potrebama osoba koje boluju od nje, na simboličan način, druženjem, obilježili su ga članovi dvije udruge: „Budi mi prijatelj“ i Udruge osoba s invaliditetom Virovitica (UOSI). 

Obilježavanje dana je započelo s obraćanjem organizatorice događaja, predsjednicom  udruge „ Budi mi prijatelj“, Matejom Ivšić.

– Akciju smo odradili uz pomoć UOSI-ja iz Virovitice, kako bismo zajedno potaknuli svijest o cerebralnoj paralizi. Inače održavamo razne akcije, predavanja i okupljanja kako bismo što više pomogli osobama s invaliditetom – rekla je Mateja Ivšić, predsjednica udruge koja okuplja 30-ak članova.

Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Virovitica Damir Brkić. 

– Želimo da javnost sazna za probleme osoba s cerebralnom paralizom. Općenito sve osobe s invaliditetom imaju određene probleme od arhitektonskih barijera, kretanja i zapošljavanja. Djeca imaju problema s školom, makar je država puno pomogla po tom pitanju: postoje i  asistenti koji pomažu u nastavi. Kod nas je najbolji primjer COOR, gdje se djeca s teškoćama mogu školovati te imaju boravak koji je prilagođen za njih i njihove potrebe, što nas izrazito raduje – smatra D. Brkić.

Među uzvanicima našao se i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice, Alen Bjelica, koji je naglasio ovakve događaje jako važnima za Viroviticu i cijelu društvenu zajednicu.

– Grad Virovitica podržava ovakve inicijative i financira i sufinancira sve udruge na području grada Virovitice, a prvenstveno udruge osoba s invaliditetom. Partneri smo na nizu projekata s udrugama, a sudjelujemo i raznim programima zapošljavanja. Među posljednjima je bila riječ o projektu „Zaželi“ na koji se prijavilo pet udruga humanitarnog karaktera. Grad se na inicijativu udruga i sukladno strategiji Grada za osobe s invaliditetom brine i o ostalim infrastrukturnim pitanjima, kao što su parkirališta, pristupačnost institucijama, našim kulturnim ustanovama, što je osobama s invaliditetom jako važno – rekao je A. Bjelica.

Nakon obraćanja udruga, održana je prezentacija o cerebralnoj paralizi koju je održao predsjednik udruge UOSI-a, s kojom je na sistematičan način prikazao samu bolest i probleme s kojima se osobe s tom bolešću susreću, a potom su se članovi u ugodnoj atmosferi družili i izmjenjivali iskustva.  

(www.icv.hr, mb, foto: M. Bajan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content