Iako ostaje bez prireza, Grad Virovitica neće građanima povećati porez na dohodak

Od. 1. siječnja 2024. godine gradovima i općinama ukida se prirez. Zbog navedenog nastaje “rupa” u proračunu jedinica lokalne samouprave te im je omogućeno da svojim odlukama samostalno upravljaju visinom poreznih stopa na dohodak.

Dakle, provedbom porezne reforme Gradu Virovitici dana je mogućnost da propiše stopu poreza, konkretno Grad može propisati stopu od 15-22,4% za primanja do 50.400 eura porezne osnovice te stopu poreza od 25-33,6% za primanja čija je porezna osnovica veća od 50.400 eura.

Iako se ukida prirez porezu na dohodak, Grad Virovitica neće povećati porezne stope, odnosno one ostaju na istoj razini – 20% i 30%.

Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa poreza na dohodak gradonačelnik Ivica Kirin uputit će na Gradsko vijeće koje će se održati 28. studenog.

Uz ostale mjere porezne reforme, podizanje osnovice osobnog odbitka s 531 euro na 560 eura, povećanje odbitka za uzdržavane članove, umanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje građani Virovitice mogu očekivati sljedeće povećanja plaće: građani s neto primanjima do 1.000,00 eura mogu očekivati prosječno mjesečno povećanje neto plaće od 40 eura, dok oni s većim primanjima, do 1.300,00 eura, mogu očekivati prosječno povećanje od 20 eura.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content