Slatina svijetlila za Vukovar i Škabrnju: Paljenjem svijeća, molitvom i bakljadom odali počast žrtvama Domovinskog rata

Kao i ostali hrvatski gradovi, tako je i Slatina dostojanstveno obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje 32. tužne obljetnice započelo je jučer (petak) u večernjim satima kada su učenici slatinskih osnovnih škola i srednjih škola zajedno s ravnateljima i učiteljima položili upaljene lampione uz prometnice u središtu grada. Polaganje lampiona uz prometnice koordinirali su članovi Udruge HVIDRA Slatina.

Obilježavanje je nastavljeno kod križa podignutom u spomen na dva tisućljeća kršćanstva u Parku 136. slatinske brigade gdje su počast polaganjem lampiona svim poginulima u Domovinskom ratu odali predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, predstavnici Grada Slatine i slatinski gradski vijećnici na čelu s obnašateljem dužnosti gradonačelnika Ilijom Nikolićem, zatim predstavnici gradskih i županijskih institucija, predstavnici političkih stranaka i drugi.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata predvodio je župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić, nakon čega je u crkvi sv. Josipa župnik Hrgić služio svetu misu zadušnicu za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Na svom putu za Vukovar, sudionici ultramaratona “Glasnici istine za Vukovar” zaustavili su se kod križa te su i oni odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje.

I ove godine točno u 18 sati i 11 minuta, što simbolizira datum pada Grada Heroja, navijači navijačkih skupina Torcide, Bad Blue Boysa, Kohorte i Armade sa slatinskog područja zapalili su 32 baklje na Trgu sv. Josipa. Uoči ceremonije paljenja navijačkih baklji, navijači su postavili transparente na zgradu stambeno-poslovnog centra s porukama sjećanja na žrtvu Vukovara.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slatini se nastavlja u ponedjeljak, kada će u Pučkom otvorenom učilištu biti prikazan dokumentarni film “Otkrhnuti”. Projekcija filma, koji govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i dan danas, počinje u 18 sati.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content