U Pitomači održan “Spomenek na 1. Kletijadu” kao poticaj mladim pajdaškim društvima da nastave tradiciju koju su započeli naši stari

U Centru za kulturu Drago Britvić u Pitomači jučer (nedjelja) je održan koncert pod nazivom “Spomenek na 1. Kletijadu”, koji nije bio samo proslava na 35 godina od prve Kletijade, već i podsjetnik na pjesme, kao i lijepe i duši drage trenutke koje je Kletijada pružila. 

-Prošlo je 35 godina od prve Kletijade, bio je to događaj kojim su pajdaška društva s područja općine izašla iz kleti pred publiku kako bi pokazali tu našu tradiciju proslave svetog Martina, odnosno Martinja. Na prvoj Kletijadi svatko je pripremio dvije, tri pjesme, nekoliko špelancija i tako je to krenulo prije 35 godina i trajali je do 2009. I sam sam bio član jedne pajdašije gdje sam zajedno s doktorom Jergovićem svake godine pisao pjesme koje su bile predstavljene na Kletijadi. Poslije su te pjesme bile izvođene na festivalima Krapina, Krijesnica, Pitomača, ali se i dan danas izvode i prepoznatljive su za naš kraj. Puno pjesama je nastalo vezano uz samu Kletijadu – objašnjava nam Rajko Stilinović, ravnatelj Centra za kulturu “Drago Britvić”. 

Ovaj “Spomenek na 1. Kletijadu” poticaj je i drugim sada mladim pajdaškim društvima da nastave tradiciju koju su započeli naši stari. 

-Odlaskom ljudi koji su bili bitni da se sve pokrene, entuzijazam je splahnuo, ali mislimo da bi organizacijom ovog koncerta uspjeli potaknuti mlade naraštaje, koji su nastavili tradiciju krštenja mošta u svojim vinogradskim klijetima, da nagodinu pokažu svoje dogodovštine i pjesme pred publikom. Ako to uspijemo, onda je ovaj koncert pun pogodak u tom smislu, a vjerujem da ćemo se prisjetiti i nekih pjesama koje su nastale baš na Kletijadi – rekao je R. Stilinović.

Uspomene na te dane Kletijade s publikom je podijelio i saborski zastupnik Josip Đakić, nekadašnji načelnik općine Damir Begović, slikar Stjepan Ivanec te poznati pitomački martinjski biškup Tomislav Lovreković. 

Izvedbama poznatih stihova kao “Spomenek na 1. Kletijadu” dali su Tomislav Brajša, Alojz Lach, Tomislav Tišljar, Jan Stilinović i LESS Bend.

Podsjetimo, prva Kletijada održana je 1988. godine na poticaj martinjske pajdašije, braće Jergović, kada se rodila ideja o organizaciji pučke priredbe pod nazivom “Kletijada”, gdje bi glazbenici amateri svoje običaje i pjesme, koje inače pjevaju i sviraju u svojim kletima, prikazivali i ostaloj publici. 

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović, A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content