U Virovitici se govorilo o vršnjačkom nasilju: I empatija je važna u sprječavanju cyberbullyinga

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas (petak) je u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica organizirala konferenciju pod nazivom “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”.

Internetski prostor otvorio je globalni forum za raspravljanje, umrežavanje i stjecanje novih znanja, ali isti taj prostor krije brojne opasnosti, posebno za osjetljive društvene skupine poput mladih koji su nerijetko suočeni sa zlostavljanjem na internetu, istaknula je na samom početku Glavak.

-Na razini Europske unije potrebno je kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, što je i pokrenuto na razini Europske pučke stranke u Europskom parlamentu – rekla je Sunčana Glavak.

Iznijela je potom podatke da je, prema istraživanju EU Kids Online, svako treće dijete prisutno na internetu, a 50% njih izjavilo je da je doživjelo neku vrstu cyber zlostavljanja.

-Ne zaboravimo okrutnu istinu – nasilje na internetu ubija. I vaša podrška i angažman ključni su za stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja za sve, a posebno za najranjivije skupine – naglasila je eurozastupnica Glavak.

IMG_4145

Da je potrebno pronaći način kako ojačati zaštitu mladih, posebno od internetskog zlostavljanja i stvoriti pozitivniju i inkluzivniju internetsku kulturu, istaknula je i predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Virovitičko-podravske županije Sanja Kirin.

– Temeljna vrijednost Zajednice su zaštita obitelji, djece i mladih te stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja. Drago mi je da se danas progovorilo o sigurnosti na internetu, posebno kada znamo podatak da je, primjerice danas, gaming industrija u svijetu čak iznad filmske industrije po dobiti. Zabava je to koja donosi veliki novac, a u Hrvatskoj je ta gaming industrija ostvarila dobit veću od 60 milijuna eura samo prošle godine. Poznato je da se sve veći broj trgovanja djece upravo događa kroz gaming industriju, razne komunikacijske alate i online igrice. Veliki su rizici koje treba detektirati, prepoznati i prezentirati i djeci, ali i roditeljima. Sigurna sam da će ova konferencija pokazati koliko je važno svijest o sigurnijem virtualnom okruženju – rekla je Sanja Kirin.

IMG_4187

Na konferenciji se nazočnima obratio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuvši kako preventiva treba početi u školi jer “cyberbullying” se ne događa nekome drugome, već nama.

-Cyberbullying se ne dešava samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Nekoć su govorili da će svijet biti isprepleten paukovom mrežom, a to je danas Internet, preko kojeg možemo dobiti informaciju iz bilo kojeg dijela svijeta i komunicirati s bilo kim. Rekli su i da će donijeti puno dobroga, što je istina, ali donio je istovremeno i ono loše. Ljudi su se zatvorili u svoje kuće, žive na društvenim mrežama, žive u virtualnom svijetu i ovise o tome što će netko misliti o njima na temelju onoga kako se predstavljaju na društvenim mrežama. Najbolji i aktualni primjer je TikTok, mreža na kojoj mladi, rješavajući razne izazove, istovremeno gube vlastite živote. Tu se postavlja pitanje što mi, kao društvo, možemo i moramo činiti? Tehnološki napredujemo i to ne možemo zaustaviti. Naša djeca danas mogu kontaktirati s bilo kime, bilo kada, ali ne smijemo zaboraviti da su naša djeca naša odgovornost. Mi kao roditelji trebamo predvidjeti te probleme i pozabaviti se preventivom. Moramo se vratiti na one osnovne ljudske vrijednosti, a to su osmijeh, poštovanje, prijateljstvo i zajedništvo. Trebamo učiti prihvatiti kada je netko drugačiji i odnositi se prema njemu s poštovanjem i osmijehom – rekao je gradonačelnik Kirin.

IMG_4198

Nazočnima se na panel raspravi, u ime župana Igora Androvića, obratio i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović.

-Tema koja je vrlo aktualna, tema o kojoj se premalo govori. Društvene mreže postale su snažna revolucija koja je promijenila naše živote, način na koji se družimo, vodimo poslovanje, gradimo profesije od kojih živimo. Svi smo na društvenim mrežama, svi gledamo vijesti i ne možemo razlučiti što je jasna vijest, a što nije. Značajan utjecaj društvenih mreža na razvoj svih društvenih domena donio je društvu jednu novu dimenziju. Utjecaj različitih mišljenja koja su kreirala određena razdoblja, a potom pisala povijest, dovela su do novih digitalnih, internetskih prijateljstava, vrlo često narušavajući ljudskost. Svi smo otišli u neki medijski prostor gdje se ta ljudskost i ta socijalna komponenta zaboravila. Koliko je nastalo dobro, a koliko loše, ovisi isključivo i samo o pojedincu i namjeri s kojom koristi ono što je nastalo. Želim da ova današnja konferencija ostvari svoje ciljeve i učini naše društvo, u ovoj sferi i domeni, puno sigurnijim, jer ono što je ilegalno izvan mreže, mora biti ilegalno i na mreži – rekao je D. Begović.

MG_4221

U panel-raspravi “Kako zaustaviti cyberbullying?” sudjelovali su Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Tomislav Ramljak istaknuo je da je potrebno sustavno raditi na razvijanju empatije i jačanju prevencije, kao i definirati što je točno zlostavljanje na internetu kako bi se ono moglo kvalitetnije prepoznati.

Savjetnica ministra dr. sc. Martinjak iznijela je podatak da je posljednjih godina zabilježn veći porast kaznenih djela na štetu djece na internetu, složivši se da je empatija jedna od temeljnih vrijednosti na kojim treba raditi.

IMG_4135

Primarijus Slijepčević Saftić rekla je da je naš zadatak odrediti strategije prevencije te da je bitno senzibilizirati javnost i sve one koji na bilo koji način rade s djecom i mladima.

-Spoznaje o mogućnostima kojima možemo pomoći boljem i zdravijem odrastanju mladih prije 10 godina nisu bile dovoljno jasne, koliko su danas. Senzibilizacija je bitna, a mentalno zdravlje potpuno je neodvojivo od tjelesnog zdravlja – rekla je prim. doc. dr. sc. Slijepčević Saftić.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović istaknuo je da tehnološke inovacije koje svijet čine boljim imaju i brojne posljedice s kojima se moramo suočiti.

-Jedan od načina da to preveniramo i suzbijemo jest sustavno razvijanje ne samo medijske, već i emocionalne pismenosti od najranije dobi – rekao je Tomljenović.

Među sudionicima konferencije bili su učenici virovitičkih srednjih škola koji su se uključili u raspravu te svojim iskustvima i razmišljanjima doprinijeli raspravi o važnom problemu cyberbullyinga.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak održana je u lipnju u Zagrebu. Kao ključna govornica na toj konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole “Coco” Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Nakon nezamislive tragedije Jackie Fox započela je neumornu kampanju za okončanje cyber nasilja. Njezina predanost osiguravanju primjene “Coco zakona” u Irskoj omogućila je da ono što je zločin offline bude zločin i online. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

MG_4233

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.

Na konferenciji su, između ostalih, nazočili zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

(www.icv.hr, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content