Virovitica daje obol Svjetskom danu djece: Dvorac Pejačević danas svijetli plavom bojom

Oni su smisao života i najljepše što je čovječanstvu ostalo, oni su zalog budućnosti i u naslijeđe su dobili priče i ponos svojih predaka. Oni su vrijedni svake borbe i po njima se mjeri vrijednost vremena i svega što život donosi. 

Danas (ponedjeljak) je njihov dan – Svjetski dan djece, koji se obilježava 20. studenog. Tog je dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta – globalna potvrda da su dječja prava ljudska prava koja zaslužuju jednaku zaštitu.

Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu, a do danas ju je potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Ovaj dan na simboličan se način obilježava diljem svijeta, pa će tako svoj obol, na inicijativu UNICEF-a, dati i gradovi u Hrvatskoj.  Virovitica je među njima – Dvorac Pejačević svijetlit će tako plavom bojom, a o pitanjima djece promišljat će se i u našim školama, vrtićima i ustanovama. 

Današnji je dan stoga prilika da se svi prisjetimo važnosti zaštite života i prava svakog djeteta, zaloga jedne bolje budućnosti. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content