Vlada donijela dvije nove mjere pomoći svinjogojcima za sanaciju štete nastale zbog afričke svinjske kuge

Vlada je danas (četvrtak) donijela dvije nove mjere pomoći svinjogojcima za sanaciju štete nastale zbog afričke svinjske kuge. Odlukom o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica osigurat će se jednokratna isplata do 600 eura po subjektu za nabavu svinjskih polovica.

U Vladi kažu da će se na taj način osigurati očuvanje tradicionalnog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, kojim osim očuvanja tradicije obitelji na manjim gospodarstvima osiguravaju dio potreba domaćinstva za mesom i mesnim proizvodima – prenosi Poslovni dnevnik

Za provedbu odluke osigurano je 900 tisuća eura.

Donesen je i Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina. Njime će se omogućiti dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljenih na klanje iz objekata u zonama ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Program se odnosi na proizvođače svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja i ostvaruju niže prihode za svinje minimalne težine 115 kilograma. Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu, a za provedbu programa osigurano je 3,5 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da epidemija afričke svinjske kuge prelazi u drugu fazu te da mjere daju rezultat pa je epidemiološka krivulja značajno pala, što se vidi iz mjesečne i tjedne dinamike novih zaraza.

(HINA, Poslovni dnevnik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content