Patronažna služba DZ Osječko-baranjske županije proslavila 70. rođendan: Jedna sestra skrbi za preko pet tisuća stanovnika

Patronažna služba Doma zdravlja Osječko-baranjske županije svečano je jučer (četvrtak) obilježila 70 godina rada. Ta je služba ključna karika u pružanju sveobuhvatne zdravstvene skrbi za sve stanovnike Osječko-baranjske županije koja svojim radom pridonosi unaprjeđenju kvalitete života i dobrobiti lokalnog stanovništva.

– 70 godina rada Patronažne službe je prekrasna obljetnica i dobra prilika za pogledati što se napravilo, što se može poboljšati i planirati u budućnosti. Ova služba je vrlo važan segment zdravstvene zaštite naših sugrađana. Ujedno je jedna od najdostupnijih službi, a dostupnost je ono što u zdravstvenoj zaštiti osobito zagovaramo. Za vrijeme mog rada u Domu zdravlja OBŽ imao sam priliku uvjeriti se u posao koji rade patronažne sestre i tehničari, a prije svega u njihov nevjerojatan pristup, entuzijazam, volju i želju za kvalitetnim odrađivanjem svog posla. Patronažne sestre i tehničari su praktično prisutni u cijelom našem životu, od rođenja do zadnjih dana. U najljepšim danima, kada dolazi i najveća odgovornost za podizanje djece od najmlađe dobi, tu su upravo patronažne sestre i tehničari koji nam dolaze „nepozvani“, kucaju na vrata i nude pomoć i savjete koje u tim trenucima svi trebamo. Svi koji su sudjelovali u radu u tih 70 godina doprinijeli su razvoju patronažne i svega što danas možemo vidjeti na području naše županije. Drago mi je i da možemo gradonačelnicima i načelnicima na području cijele OBŽ danas možemo reći da imaju odlično ustrojenu patronažnu službu koja povezuje različite djelatnosti u zdravstvu, a isto tako dobro surađuju s lokalnom zajednicom – kazao je župan Mato Lukić.

Služba broji ukupno 63 patronažne sestre/tehničara, od kojih je 35 sa završenim 5-godišnjim diplomskim studijem Sestrinstvo.

– Jedna smo od najstarijih patronažnih službi u Hrvatskoj, a trenutno na području Osječko-baranjske županije imamo ukupno 63 patronažne sestre. Budući da jedna sestra skrbi za 5.100 stanovnika, što je velika brojka, nadamo se u budućnosti da će se broj pacijenata o kojima skrbi jedna sestra smanjiti. Naime, patronažna služba je jedna od rijetkih službi koja svoju djelatnost obavlja izvan zdravstvenih ustanova, odnosno u kući pacijenata pa dnevno djelatnice obilaze sedam do osam pacijenata. Mi skrbimo za određeno teritorijalno područje i to od rođenja do smrti, što znači da brinemo o trudnicama, novorođenčadi, maloj djeci, školskoj djeci te kroničnim i palijativnim bolesnicima – istaknula je pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Dragica Pavlović.

U povodu svečanosti obilježavanja umirovljenim medicinskim sestrama/tehničarima uručene su zahvalnice za dugogodišnji profesionalni doprinos Patronažnoj službi, a zahvalnice za potporu i doprinos radu Patronažne službe uručene su dosadašnjim ravnateljima i ravnateljici DZ Osječko-baranjske županije te Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

(www.icv.hr, obz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content