Potvrđeni prvi slučajevi hripavca u Virovitičko-podravskoj županiji: Od 20 testiranih osoba, pozitivno je njih pet

Od ponedjeljka Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, odnosno Služba za mikrobiologiju, provodi PCR testiranje na hripavac. Riječ je o visoko zaraznoj bakterijskoj infekciji dišnog sustava koju karakteriziraju napadaji spazmatičnog kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece, no niti oni stariji nisu zaštićeni.

Ova zarazna infekcija ubrzano se širi Hrvatskom, a prema posljednjim informacijama potvrđeni su i prvi slučajevi u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Na 20 testiranih osoba imali smo pet pozitivnih rezultata. Uglavnom su to djeca školske dobi, viših razreda osnovne škole i srednjoškolci. To zapravo niti ne čudi, budući da se posljednji put cijepe prije polaska u školu, a upravo nakon proteka tih desetak godina zaštita prestaje- ističe Venus i dodaje kako je hripavac najopasniji za malu djecu, odnosno onu koja se nisu cijepila.

– Preporuka je za trudnice, one koje su u trećem tromjesečju, da se cijepe bilo kod svog ginekologa, bilo u Zavodu, a sve kako bi dijete na vrijeme, do poroda, dobilo zaštitu- dodaje Venus.

Što se tiče mogućih komplikacija, one mogu proći bez većih problema, ali i ostaviti trajne posljedice, pa čak završiti i smrću. Glavne komplikacije su prestanak disanja, sekundarne infekcije i posljedice naprezanja kod kašlja, a poseban su problem abnormalnosti središnjeg živčanog sustava koje se javljaju posebno u mlađe dojenčadi. 

Dodajmo kako će se testiranje na hripavac u Virovitici vršiti svaki radni dan od 7 do 9 sati te subotom od 7 do 8 sati.

(www.icv.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content