Proteklog tjedna evidentirano 13 prometnih nesreća: 18-godišnjak ukradenim vozilom sletio s ceste, isti počinitelj prouzročio dvije nesreće u Orahovici

Protekli tjedan na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano je 13 prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenima i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama jedan je vozač osobnog automobila teško ozlijeđen, dok je jedan putnik u osobnom automobilu lako ozlijeđen.

Tri prometne nesreće uzrokovali su vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Prometna nesreća, u kojoj je teško ozlijeđen 62-godišnji vozač, dogodila se u nedjelju oko 20:45 sati na dionici ceste između Gradine i Lipovca. Ovaj vozač je, upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,84 g/kg, 60-ak metara prije dolaska do oznake naseljenog mjesta Gradina iz pravca Lipovca, u zanošenju prešao na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, lijevim kotačima zahvatio putnu bankinu i sletio u putni jarak. Kod slijetanja je prednjim dijelom vozila udario u kosinu putnog jarka zbog čega je došlo do prevrtanja vozila, pri čemu je srušen prometni znak.

U subotu u večernjim satima dogodile su se dvije prometne nesreće koje je uzrokovao isti počinitelj, vozač teretnog vozila kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,32 g/kg. Oko 20 sati je na parkirališnom prostoru u Ulici kralja Zvonimira u Orahovici evidentirano oštećenje vozila, odnosno prometna nesreća u kojoj je vozač napustio mjesto događaja. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja o mogućem počinitelju, a dok su policijski službenici tragali za počiniteljem, oko 22:45 sati je u neposrednoj blizini mjesta događaja prve prometne nesreće došlo do slijetanja teretnog vozila s ceste, za koje je vrlo brzo utvrđeno da je vozač počinitelj obje prometne nesreće koje su se dogodile u Orahovici te večeri. Do slijetanja vozila s ceste došlo je kada je vozač na mokrom kolniku kotačima zahvatio bankinu i nekontrolirano se kretao do putnog mosta gdje je podvozjem udario u rub mosta. Vozilo se od udarca u rub mosta izdiglo i nastavilo nekontrolirano kretanje po putnom jarku i preko sljedećeg putnog mosta, nakon kojega je ostalo zaustavljeno u putnom jarku. Zbog upravljanja vozilom pod utjecajem tako velike koncentracije, uslijed čega je uzrokovao dvije prometne nesreće, ovaj vozač je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Neuobičajena je bila i prometna nesreća koja se u nedjelju oko 7 sati dogodila u Voćinskoj ulici u Slatini, a događanju ove prometne nesreće prethodilo je otuđenje vozila kratko vrijeme prije slijetanja. Osamnaestogodišnjak, za kojega je naknadno utvrđeno da je otuđio osobni automobil, pri izlasku iz zavoja, upravljajući vozilom brzinom neprilagođenom uvjetima na cesti, odnosno zavoju i mokrom kolniku, izgubio je nadzor nad vozilom i prešao na zelenu površinu uz kolnik. Nekontrolirano kretanje zelenom površinom je završeno kod betonskog stupa javne rasvjete u koji se vozilo zabilo prednjim dijelom, a vozač napustio mjesto događaja. Nakon utvrđivanja identiteta počinitelja utvrđeno je da je ovaj vozač upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 270 prekršaja i to 22 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 60 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 26 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 46 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća brzina kretanja vozila od 112 km/h je utvrđena u četvrtak u 8:55 sati u Kapeli Dvoru, na dionici ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,84 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 57 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u Čađavici u subotu oko 9 sati.

(PU virovitičko-podravska, foto: DVD Voćin)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content