U Osijeku započela 3. međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija “Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju”

U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku se 1. i 2. prosinca 2023. godine održava 3. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija “Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju”.

Riječ je o prvoj konferenciji u Hrvatskoj koja se bavi pitanjem sudjelovanja osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti i njihovom položaju u cjelokupnoj odgojno-obrazovnoj vertikali. Konferencija ima 181 sudionika iz 13 zemalja, a cilj skupa je potaknuti akademsku zajednicu i društvo u cjelini na promišljanja o prisutnosti, izjednačavanju prava pristupa, sudjelovanja i korištenja umjetnosti, kulture, sporta i slobodnog vremena osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama u razvoju.

Otvaranju Konferencije nazočio je i Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije, koja je pokrovitelj toga skupa. Konferenciju je otvorila slijepa Nika Matančić, studentica 2. godine smjera Kulture, medije i menadžmenta Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

– Pitanje osoba s invaliditetom je bitno u svakom segmentu društva, pa naravno i u umjetnosti, kulturi, sportu i ostalim sferama života. Zajednički nam je cilj puna integracija osoba s invaliditetom i osiguranje što većeg stupnja njihove samostalnosti, a u tim aktivnostima aktivno sudjeluje i županijska uprava. Osluškujemo potrebe i kroz suradnju s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i pravobraniteljicom za djecu činimo što je potrebno, izgrađujemo određene kapacitete kako bi osobama s invaliditetom olakšali pristup svim našim ustanovama i institucijama. Isto tako pokušavamo osigurati što više usluga kako bi mogli ostvariti svoja prava. Ta prava su im zajamčena, ali na terenu često ima relativno malo takvih usluga, pa mi kao Županija nastojimo pomoći, pogotovo sa civilnim društvom čije su aktivnosti usmjerene na ovu populaciju – rekao je Lukić.

mini Konf. osoba s invaliditetom 13

Suorganizatori Konferencije su Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, Kineziološki fakultet u Osijeku, Muzička akademija Univerziteta Crne Gore i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dok su partneri Agencija za odgoj i obrazovanje te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

– Jako nam je važno što imamo niz suorganizatora te da na Konferenciju dolaze znanstvenici i umjetnici različitih područja. Sama Konferencija ima značajne odjeke te se u Hrvatskoj sve više govori o osobama s invaliditetom. Napravljeni su značajni pomaci, djeca s teškoćama u razvoju imaju sve bolji status u odgojno-obrazovnom sustavu, a isto tako nam je drago što smo ovom konferencijom posebno istakli položaj umjetnosti prema osobama s invaliditetom te otvorili veliki broj novih područja na kojima se istražuje i iz kojih dolaze neke nove znanstvene, nastavne i opće stručne prakse vezane uz korištenje umjetnosti u oplemenjivanju života, ali i u umjetničkim pokretima koje nam donose i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Oko 100 učitelja i odgojitelja iz Hrvatske ovu Konferenciju koriste i za vlastito usavršavanje, što će utjecati i na poboljšanje njihovog rada, nastavne prakse i odnos društva prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju – rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije Mirna Sabljar.

Prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Loretana Farkaš istaknula je da naglasak osječkog Sveučilišta, kada su u pitanju studenti, nisu samo studijski programi, već i socijalna dimenzija koja je izuzetno važna.

– Zaista se već više od 15 godina trudimo našim kolegama i kolegicama s invaliditetom pružiti sve ono što im je potrebno za vrijeme studentskih dana, od infrastrukturnih mogućnosti do svih drugih kako bi im svi sadržaji bili dostupni – kazala je.

Program Konferencije nastavljen je plenarnim predavanjima profesorice Rachel Schiff sa Sveučilišta Bar-Illan iz Izraela, potom Kristine Urbanc s Pravnog fakulteta u Zagrebu te dekanice osječke Akademije za umjetnost i kulturu Helene Sablić Tomić i Vedrane Marković s Univerziteta Crne Gore, Muzičke akademije iz Cetinja.

(www.icv.hr, tj, OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content