Virovitički “Brlići” uz pjesmu i smijeh učili o pravilima sigurnosti u cestovnom prometu

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Virovitica, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, održana je preventivna akcija “Poštujte naše znakove” za učenike 1. i 2. razreda.

Akciju je provelo Ravnateljstvo policije i Policijska uprava virovitičko-podravska, u suradnji s Osnovnom školom IBM Virovitica i partnerima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Cilj ove preventivne akcije jest upoznati najmlađe sudionike u prometu s osnovnim pravilima sigurnosti na cesti.

Uvodnim programom “Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa” Služba prevencije Ravnateljstva policije educirala je sve prisutne o osnovnim prometnim znakovima i značenjima svakoga od njih. Policijski službenik za prevenciju Ravnateljstva policije Andrija Dražetić djecu je na zanimljiv i edukativan način uveo u svijet cestovne sigurnosti.

1000031230 01

– Ravnateljstvo policije s nadležnim policijskim upravama već 29 godina provodi ovu preventivnu akciju. Što se tiče stanja sigurnosti cestovnog prometa, u prvih 11 mjeseci na cesti je smrtno stradalo 249 osoba, od toga nažalost devetero djece. Važno je napomenuti kako je od tih devetero, čak petoro djece smrtno stradalo u vozilu, stoga apeliramo na sve roditelje da prilikom kretanja u vozilu obavezno vežu svoju djecu. Također, savjetujemo da prilikom vožnje u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova, posebice vrtića i osnovnih škola, smanje brzinu i povećaju oprez na cesti – govori Andrija Dražetić, policijski službenik za prevenciju Ravnateljstva policije.

Uvodni program slijedila je edukativna predstava “Znakovi za najmanje” u izvedbi NPSCP Kazališta “Smješko”. Svu prisutnu djecu rasplesao je “hodajući semafor” pjesmom o prometnim znakovima, uz pomoć gitare i kazališne lutke kao sudionika u performansu.

20231208 112145

Održana je i interaktivna radionica “Policajac – prijatelj pomagač” pod vodstvom policijskih službenika Policijske uprave virovitičko-podravske, s ciljem da najmlađima na razumljiv način prikažu posao policije.

– Tu smo da razgovaramo s djecom, da im pokažemo da je policajac zaista njihov prijatelj i pomagač. Važno je dati im do znanja da što god trebaju, mogu nas izvijestiti – zaključuje Dražetić.

Zaključni dio cjelokupnog programa bio je u izvedbi Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. Pod “dirigentskom palicom” doktora Ivana Andraševića provedena je interaktivna radionica “Mala škola prve pomoći”.

1000031239 01

– Djeci pokazujemo neke osnove prve pomoći te ih upoznajemo s više informacija o samom broju hitne medicinske pomoći – 194. Prisutni su educirani o pružanju najosnovnije prve pomoći, poput pomoći osobama bez svijesti koje dišu i onima koji ne dišu. Nakon toga svi zajedno pokušali smo zaustaviti krvarenje nosa – objašnjava Andrašević, liječnik u Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić već godinama surađuje sa službama policije u izvedbi prigodnih preventivnih akcija.

1000031233 01

– Naši učenici 1. i 2. razreda pozvani su sudjelovati u programu i zaista se vesele ovakvim akcijama. Rado se odazovu na svaku, vole sve vrste radionica u kojima mogu nešto zanimljivo vidjeti, a ujedno i ponešto naučiti. Naše učiteljice također širokih ruku dočekuju ovakve preventivne akcije i drago im je što je vanjska zajednica, uz lokalne institucije, prisutna u našoj školi. Svi zajedno sudjelujemo u poticanju programa koji su za dobrobit naše djece. Posebice ističemo sigurnost najmlađih u prometu jer upravo su oni ti koji ne uoče uvijek brzinu vozila oko sebe, stoga je potrebno educirati i nas odrasle kretanju širom otvorenih očiju kada su djeca u blizini – govori Nina Babić, stručna suradnica pedagoginja u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Virovitica.

Zadovoljstvo provedenom preventivnom akcijom dijeli i učiteljica razredne nastave PŠ Taborište, Nataša Kirin.

– Kada su u pitanju ovakve interaktivne radionice, poput ove današnje, učenici su izuzetno zainteresirani i aktivni tijekom samog programa. Za sada nismo imali stvarnih problema u prometu kada je riječ o našoj djeci, svi se pridržavaju propisanih prometnih pravila i sretni smo zbog toga – zaključila je Kirin.

Prisutnim učenicima podijeljen je i preventivan materijal namijenjen sigurnosti djece u prometu i sudjelovanju djece u interaktivno-edukativnim prometnim te drugim radionicama.

(www.icv.hr, dj)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content