Pitomački srednjoškolci u Knjižnici i čitaonici Pitomača učili o povijesti kućnih računala od 80-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća

Danas (utorak) je u Knjižnici i čitaonici Pitomača održano zanimljivo predavanje i izložba pod nazivom “Povijest kućnih računala od 80-ih do 90-ih” Branka Novosela.

Zamišljeno kao sat informatike, predavač Branko Novosel, inače kolekcionar, pitomačke srednjoškolce poveo je na putovanje kroz svijet prvih kućnih računala. 

-Učenici su mogli vidjeti izložbu od 20 kućnih računala, super računala i naučiti o samoj povijesti odnosno o tome koliko nam računala znače. Da nije bilo računala ne bi bilo ni PC, ni konzola. Osamdesetih godina kada je pala cijena kućnih računala povećalo se samo tržište čime se povećala prodaja, a tvrtke su od te dobiti mogle sve više razvijati sama računala. Svake dvije godine računala su dobivala više memorije, bolju grafiku, bolji zvuk. Samim time razvijala se sama tehnologija koja je došla do današnje tehnologije – kaže nam predavač Branko. 

Tako su učenici mogli vidjeti kućna računala poput Sinclair ZX81, ZX Spectrum, Commodore 64, Atari 800XL, Atari ST, Amiga 500.

-Najpoznatije je Apple II računalo koje je i pokrenulo revoluciju računala te računalo Macintosh jer da nije bilo tog računala i Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka danas ne bi imali grafičko sučelje i Windowse – za kraj nam govori Branko. 

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 29. veljače u radnom vremenu Knjižnice. 

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content