Sedlar na proljeće započinje snimanje filma “260 dana”: Britanski, američki i hrvatski glumci na lokacijama diljem Slavonije i Baranje

Snimanje filma “260 dana” u režiji Jakova Sedlara i prema scenariju oskarovca Barrya Morrowa zapoečti će krajem svibnja ili početkom lipnja u Osijeku, najavljeno je u nedjelju, 28. siječnja na konferenciji za novinare.

Film će se snimati prema autobiografskom romanu 260 dana, u kojem autor Marijan Gubina progovara o ratu u Hrvatskoj 1991. godine i 260 dana provedenih u zatočeništvu.

– Već sada znamo da imamo ozbiljan film koji će biti sniman na engleskom jeziku i u kojem će glumiti strani glumci, mahom britanski i američki, a posebno nas veseli činjenica da se timu pridružio naš cijenjeni redatelj Jakov Sedlar, čije je ime zapaženo širom svijeta. Planirani početak snimanja je druga polovina svibnja, no sve će ovisiti o glumačkoj postavi i njihovoj raspoloživosti, a lokacije na kojima će se snimati biti će u Slavoniji i Baranji – istaknuo je Gubina.

– Preko sudbine obitelji Gubina može se vidjeti kako je sve počelo jer je to univerzalna priča i metafora o onome što se 1990-ih događalo na teritoriju Hrvatske. Bitan dio cijelog filma bit će na glumcima i zato smo se odlučili na jednu sjajnu ekipu britanskih i američkih glumaca uz nekolicinu i hrvatskih glumaca – napomenuo je Sedlar dodavši kako je dosad prikupljeno 2,35 milijuna eura, što je dovoljno za dobru produkciju s izvrsnim britanskim glumcima.

IMG 9822

Potporu snimanju filma dali su i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

– Osim što autor Marijan Gubina svjedoči o svojim osobnim, potresnim iskustvima iz Domovinskog rata, on ujedno širi mir te potiče mirotvorstvo, pokazujući da unatoč svim nedaćama treba nastaviti hrabro dalje. Grad Osijek to podržava i bit će na raspolaganju u ostvarenju ovog projekta – rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

– Domovinski rat donio je strahote brojnim hrvatskim obiteljima, među kojima je i obitelj Marijana Gubine, no poruke koje nosi njegova knjiga “260 dana” pune su želje za mirom i oprostom. Uvjeren sam da će i budući film imati upravo takvu poruku, da se zlo nikada više ne ponovi – kazao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content