U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: Pred Nemonovim spomenikom položeni vijenci

U organizaciji Židovske općine Osijek obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom položeni su vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona, a nazočnima se obratio predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš. U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Miletić.

Damir Lajoš podsjetio je kako je, baš kao prije 30 ili 40 godina, jednako važno obilježavati dan sjećanja na strahote koje su se dogodile prije 80 godina.

– Vjerujem da će čovječanstvo u jednom trenutku prevladati potrebu za samouništenjem, a do tada ćemo mi dolaziti na ovo mjesto i podsjećati javnost na zlo koje se nikada više ne smije ponoviti. Što se tiče naše Židovske općine, ona pokriva tri županije, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Požeško-slavonsku županiju te broji oko 150 članova, od čega njih 100-njak u Osijeku. Međutim, to nas ne spriječava da budemo aktivni i da svijetu približimo svoju kulturu. Naime, posjedujemo vrlo bogatu knjižnicu koju njegujemo u suradnji s Muzejom Slavonije, a brojnim inicijativama nastojimo ishoditi rješenje za obnovu 15-ak groblja koja imamo – kazao je Lajoš.

– Strahote koje su se dogodile tijekom 2. svjetskog rata i danas žive u našem kolektivnom sjećanju kao podsjetnik da se nešto slično nikada ne ponovi. Obilježavanjem poput današnjeg ujedno pridonosimo osvještavanju i senzibiliranju šire javnosti o događajima koji su snašli čovječanstvo 40-ih godina prošloga stoljeća – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je da je dužnost sviju nas da promičemo ravnopravnost među svim ljudima, neovisno o vjeri, rasi ili boji kože, a tragična prošlost treba nam biti opomena da se zlo više nikada ne ponovi. 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan oslobođenja logora Auschwitz u Poljskoj, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora u Europi, što se dogodilo 27. siječnja 1945. godine. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

(www.icv.hr, tj) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content