Idealan je dan da naručite ili napravite pizzu – jer slavi svoj dan! Svjetski je dan pizze

Unatoč uvriježenom mišljenju da pizza potječe iz Italije, to nije posve točno. Ovo poznato jelo smišljeno je još u antičkoj Grčkoj, kada su Grci usavršili ‘tajnu’ miješanja brašna s vodom. Isprva se radilo o plosnatom kruhu koji se pekao ispod užarenog kamena, premazanom uljem pomiješanim sa začinima.

Izgled kakav nam je danas poznat pizza je poprimila u 18. stoljeću, kada ova ‘pogača premazana umakom od rajčice’ stiže do Napulja. Siromašnim Talijanima bila je potrebna jeftina hrana koja se mogla brzo pojesti, a vješti trgovci namirisali su njen potencijal: pizza se, pod tim imenom, počela peći i prodavati po trgovima.

Godine 1889. kraljica Margherita Savojska posjetila je Napulj i vidjela kako tamošnji ljudi jedu nešto njoj sasvim nepoznato. Tom prilikom dvorski je kuhar odlučio da „običnu“ pizzu prilagodi kraljevskom nepcu. Na tijesto je stavio rajčicu, mozzarellu i svježi bosiljak, navodno inspiriran bojama talijanske zastave. Ta je pizza potom i dobila naziv Margherita.

Svake se godine u svijetu proda više od 5 milijardi pizza. Danas imamo razne varijacije na temu; pojavile su se regionalne, izrazito „nenapuljske“ verzije pizze. Tako danas možete kušati kalifornijske gurmanske pizze koje za nadjev mogu uključivati bilo što, od piletine s roštilja do dimljenog lososa. Naravno, tu je i neobična havajska pizza s ananasom.

Pizzu možemo pripremiti s bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da ju naručite ili napravite sami kod kuće. Svjetski dan pizze jednostavno morate proslaviti!

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content