Nova knjiga Siniše Brlasa o vršnjačkom nasilju predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

Profesor psihologije Siniša Brlas, inače voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, sinoć (srijeda) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavio svoju knjigu “Život bez nasilja – vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih”.

Glavni povod predstavljanju ovog korisnog vodiča bio je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica. Vodič je osmišljen kao dodatni izvor informacija o ovoj aktualnoj i važnoj temi. Snažno se naslanja na vodič za djecu i mlade koji se od 2010. godine kontinuirano koristi u provedbi radionica o vršnjačkom nasilju u školama i koji se besplatno dijeli učenicima. Kao što stručna recenzentica ove knjige prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić navodi, ovaj vodič “iskazuje optimizam koji je potreban za hvatanje u koštac s tim društveno sve većim problemom”,te je za nadati se da će biti doprinos učinkovitom odgovoru ovome izazovu.

Predavanju su nazočili prosvjetni djelatnici i psiholozi s područja VPŽ, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett – Škvarić i drugi zainteresirani građani, a sve nazočne na samom je početku pozdravio ravnatelj knjižnice Robert Fritz.

Profesor Brlas tom je prigodom naglasio kako je glavni cilj senzibilizirati javnost na problem vršnjačkog nasilja, a knjiga “Život bez nasilja” snažno se oslanja na dosadašnje aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo – Odjela za prevenciju koje su provodili među mladima već od 2010. godine.

-Tada smo objavili svoju prvu publikaciju namijenjenu mladima na tu temu “Kroz život bez nasilja – 10 protunasilnih poruka”, a ova nova publikacija je na neki način logični slijed ili nadogradnja ovog projekta borbe protiv vršnjačkog nasilja namijenjena odraslima, prvenstveno učiteljima i nastavnicima kako bi što bolje shvatili važnost proaktivnog djelovanja u smjeru skrbi za mentalno zdravlje, odnosno za suzbijanje vršnjačkog nasilja te kako bi lakše provodili sve važne aktivnosti koje inače provode u odgojno-obrazovnom sustavu u svojim školama. Smatram da ova publikacija može poslužiti kao dobar dodatni izvor znanja i informacija za njih, ali isto tako i poticaj da istražuju ovu problematiku i stvaraju neke dodane vrijednosti koje će biti prevencija vršnjačkog nasilja – napomenuo je Siniša Brlas.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele, privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content