Održan sastanak Zavoda za prostorno uređenje VPŽ s ravnateljem Zavoda za prostorni razvoj RH Bojanom Linardićem

U Maloj sali za sastanke Virovitičko-podravske županije održan je sastanak Zavoda za prostorno uređenje VPŽ s ravnateljem Zavoda za prostorni razvoj RH (u sklopu Ministarstva za prostorno uređenje, graditeljstva i državne imovine).

Sastanku su nazočili ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić, specijalni savjetnik ravnatelja Ivan Landek, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje VPŽ Jasna Baranjec-Keserica, pomoćnica ravnateljice Slobodanka Janeš i viša savjetnica za infrastukturne sustave Marijana Matošina Ljulj.

Ministarstvo razvija novu elektroničku uslugu koja će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije. Riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način, a omogućit će znatno bržu i jednostavniju izradu planova.

Time će se investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju u Hrvatskoj vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja poput: što se smije (ili ne smije) graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično, a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu Informacijskog sustava prostornog uređenja.

Ministarstvo je objavilo Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava “ePlanovi” u okviru ulaganja C2.3.R3-17 Unapređenje sustava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenata “EU sljedeće generacije”.

Zavodi za prostorno uređenje županija imaju važnu ulogu Administratora na planu, te će korisnicima ePlanova pružati korisničku podršku u smislu pomoći oko definiranja obuhvata prostornih planova i uređivanje korisnika ePlanova.

(www.vpz.hr, Zavod za prostorno uređenje VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content