Opasnost skrivena u zabavi: Zavod za javno zdravstvo VPŽ provodi edukaciju mladih o rizicima kockanja i videoigara

U petak 16. veljače 2024. godine profesor Siniša Brlas, psiholog i voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je interaktivno predavanje pod nazivom „Kockanje i videoigre – opasnost skrivena u zabavi“ za učenike drugoga razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

Uz edukaciju o štetnosti droga namijenjenu učenicima prvoga razreda srednjih škola, Zavod za javno zdravstvo provodi i specifičnu edukaciju učenika drugoga razreda srednjih škola o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja videoigara odnosno kockanja. Ove su edukacije dodana vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice.

Kockanje i videoigre vrlo su čest oblik ponašanja mladih i mladi ih uglavnom doživljavaju kao oblik zabave. Radi se ustvari o skupu raznovrsnih igara, ponašanja i aktivnosti koje mogu dovesti do gubitka kontrole vlastitog ponašanja. Igre na sreću uključuju ulaganje novca uz rizik i nadu u očekivani pozitivan ishod (dobitak). Igrač riskira i nada se da će povratiti uloženo ili dobiti više od toga (kako piše u Terminološkom opisnom rječniku ovisnosti Siniše Brlasa). Međutim, pri tome se često dogodi gubitak kontrole kod ulaganja novca, zbog čega dolazi do gubitaka koji, osim u novčanom smislu, imaju često negativne posljedice na život pojedinca i njegove obitelji. Na ovaj način kockanje postaje društveni odnosno javnozdravstveni problem. S druge strane, videoigre često mogu potpuno zaokupiti pažnju mladih koji zbog njih zanemaruju mnoge druge važne životne aktivnosti. Stoga je ulaganje napora u prevenciju ovih rizika ujedno i oblik proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Program „Zdrav za pet“ provodi se na nacionalnoj razini, a već više od deset godina uspješno se provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i maksimalno učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ustrajna u njegovoj provedbi. Uspješna provedba programa pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje utemeljene na „Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“, u Republici Hrvatskoj jedinstvenom modelu suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

(icv.hr, ZZJZ Sveti Rok VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content