Općina Čađavica pomaže mladima: Braća Josip i Miroslav Sraka iz Zvonimirovca obnovili kuću za dom iz snova

Općina Čađavica treću godinu za redom provodi projekt pomoći mladim obiteljima u kupovini ili adaptaciji prve nekretnine na području općine. Tim povodom svakoj mladoj obitelji koja je prošla na natječaju dodjeljuje financijsku pomoć od dvije tisuće eura.

– Pretprošle godine imali smo 10 korisnika, prošle godine njih pet, a isti projekt provodimo i ove godine- rekao nam je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević istaknuvši pritom izvjesne promjene.

– Poznato je da je ove godine izišao novi porezni zakon po kojemu poreze propisuje sama općina. S tim u vezi, za sada nam je nepoznato što će se od tih poreza i na koji način slijevati u proračun Općine Čađavica. Neovisno o tome, nastojimo pronaći odgovarajući model da s tim projektom nastavimo i ove godine. Osim toga, radit ćemo i na drugim vidovima pomoći poput dodjele zemljišta u vlasništvu Općine koja može poslužiti za parcelu za gradnju kuće, jer svakako nam je u interesu da zadržimo što više mladih obitelji, između ostalog i onih koji se žele baviti poljoprivredom. Ipak je naše područje značajan dio slavonske žitnice- rekao je načelnik Rončević.

Mirko Roncevic Custom

Među onima koji su ostvarili pravo na pomoć Općine, a kako bi si osigurali svoj prvi, topao dom, su i braća Sraka u selu Zvonimirovac.

Josip Sraka (26) i njegova supruga Marijana zajedno sa sedmogodišnjim djetetom svoju budućnost našli su u ruralnom dijelu županije, gdje su odrasli, stekli prijatelje i gdje namjeravaju ostati.

– Ruralni dijelovi pružaju mnoge mogućnosti, naravno, ako se želi raditi. Čim sam bio kreditno sposoban digao sam kredit, kupio oko 1000 kvadrata parcele na kojoj je bila i starija kuća, na oko 90 kvadrata, kojoj je vlasnik odselio u Osijek. Mi smo se u tu kuću uselili na Badnjak 2022. godine. S obzirom da se radilo o starijoj kući, bila je neophodna rekonstrukcija, a tu nam je u pomoć pritekla Općina Čađavica s dvije tisuće eura. Naravno da u kuću još dosta treba ulagati, ali to ćemo rješavati “korak po korak”– rekao nam je Josip Sraka.

Supruga Marijana radi kao trgovac u trgovini NTL u Čađavici, a on je po struci automehaničar i svoju budućnost vidi u popravcima strojeva vezanih uz poljomehanizaciju, ali i drugih vozila.

Josip Sraka Custom

BUDUĆNOST NA RODNOJ GRUDI

– S obzirom da je ovo poljoprivredni kraj, postoji potreba za popravcima radnih strojeva i vozila, a vjerujem da ću to u skoroj budućnosti moći obavljati u svojoj radionici, ovdje u Zvonimirovcu. Naravno, sve to košta, no nadam se pomoći iz sredstava EU, dok dio imam u svojoj uštedi. Držim da sam do sada sa svojih 26 godina dosta toga napravio- rekao nam je Josip Sraka.

Njegov brat Miroslav Sraka (25) sa svojom suprugom Anom i dvoje male djece živi nedaleko od Josipa, a bavi se poljoprivredom, kao i njihov otac.

Miroslav Sraka Custom

– I u mom slučaju to je išlo “s koljena na koljeno” i već sam kao mali “zagrizao” za bavljenje ovim teškim, ali i lijepim poslom. Imam oko 16 hektara zemljišta na području općine Čađavica i bavim se uglavnom ratarstvom. Uzgajam pšenicu, kukuruz i soju, a nešto malo hektara mi otpada i na uzgoj povrća, što ću zasigurno i više potencirati idućih godina. U svemu tome dosta mi pomaže supruga Ana koja je zajedno sa mnom odlučila živjeti u Zvonimirovcu i jesti ovaj tvrdi “kruh sa sedam kora”- rekao nam je Miroslav koji je također kupio parcelu. Njihova je na oko 6,5 tisuća kvadrata, s kućom na oko 70 kvadrata.

– Pomoć Općine Čađavica od dvije tisuće eura koju smo ostvarili prošle godine dobro nam je došla za nadogradnju još jedne prostorije i izgradnju prilaza kući. Svaka je pomoć dobrodošla, pogotovo na počecima kada nemaš neku kupovnu moć. No, kao što je to slučaj i s drugim mladim ljudima koji su odlučili ostati na selu, tako i mi moramo biti strpljivi i skupljati “zrno po zrno”- mladi smo i imamo vremena– poručuje Miroslav Sraka.

Miroslav kuca 1 Custom

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content