Osječko Centralno groblje dobiva sunčanu elektranu vrijednu 102 tisuće eura: Godišnja ušteda oko 18 tisuća eura

Radovi na izgradnji sunčane elektrane na krovištu zgrade Centralnoga groblja bliže se kraju, a njenim puštanjem u pogon značajno će se smanjiti troškove za električnu energiju gradske komunalne tvrtke Ukop. Elektrana će proizvoditi oko 70 posto energije potrebne za njezinu djelatnost, odnosno prema procjenama riječ je o uštedi od oko 18.000 eura godišnje.

Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

– Grad Osijek je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco cityjem, na što smo izuzetno ponosni. Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti – kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska nove elektrane.

Dodao je i kako Grad i u budućnosti planira ulagati u energetske obnove svojih objekata.

– Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića na Mačkamami, gdje će se također postavljati sunčana elektrana, odobreno je sufinanciranje u iznosu od 900 000 eura. Elektranu ćemo postaviti i na zgradi Dječjega kazališta, a spremna je i dokumentacija te postoji elektro energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet naših osnovnih škola – rekao je Radić.

Istaknuo je i kako je Grad Osijek u protekle tri godine udvostručio iznos subvencioniranja tvrtke Ukop, pa je u 2024. godini subvencija iznosila čak 200 000 eura.

– Niti jednu cijenu svojih usluga nismo dizali, pa tako ni u Ukopu, iako rastu troškovi i materijala i radne snage. Bitno je reći da zbog subvencija Grada Osijeka tvrtka Ukop neće podizati cijene svojih usluga građanima – naglasio je gradonačelnik.

Vedran Novokmet, direktor Ukopa, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama, osobito jer je riječ o zgradi koja je najveći potrošač energije.

– S obzirom na godišnje uštede i na vrijednost koju smo uložili za ovakav projekt sunčane elektrane, povrat investicije bi nam, prema izračunu naših projektanata, bio za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok ostvarit ćemo i dodatne uštede – zaključio je Novokmet zahvalivši gradonačelniku Radiću, FZOEU, zaposlenicima Ukopa i izvođaču radova bez kojih, kako je istaknuo, projekt ne bi bilo moguće realizirati.

Inače, sunčane elektrane dosad su ugrađene na zgradama Srednjoškolskog igrališta, BIOS-a, dječjih vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Kulturnog centra, športskih dvorane Jug 2 i Zrinjevac, Streljane Pampas, Gradskih bazena, te osnovnih škola Ljudevita Gaja, Vijenac i “Tin Ujević”.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content