PRVA HRVATSKA PRETKADETSKA LIGA Košarkašice ŽKK Virovitice priredile veliko iznenađenje i pobijedile dubrovačku Ragusu

Utakmica za pamćenje, tako možemo nazvati prvu prvoligašku košarkašku utakmicu u četrdesetogodišnjoj povijesti igranja košarke u Virovitici koja je odigrana jučer (subota) između ŽKK Virovitice i ŽKK Raguse iz Dubrovnika.

Ragusa je posljednjih godina postala sinonim za najorganiziraniji i rezultatski gledano najbolji klub u Hrvatskoj. Seniorke su državne prvakinje, a u mladim dobnim kategorijama u navedenom razdoblju prednjače po broju osvojenih državnih prvenstava. Samim time Dubrovčanke su u Viroviticu došle kao izrazite favoritkinje no sport kao sport “ponekad daje, a ponekad uzima”.

Kada je sat pokazao 19.30 započela je prva prvoligaška utakmica u Virovitici. Svi su započeli s radom: zapisnički stol, delegat, statističar i njegov šaptač, sudci, liječnik, fotografi, redari, brisači parketa, ali i onaj navijački šušur u pratnji bubnjara koji su ipak vjerujući u čudo došli podržati svoje igračice.

Znalo se da će u samom početku Dubrovčanke nastojati stvoriti razliku koja bi im u nastavku osigurala da utakmicu mirno privedu kraju, odnosno prema novoj pobjedi. Dubrovčanke su planirale no Virovitičanke su ispisale drugačiji scenarij prvoligaške predstave koji gotovo nitko u dvorani nije očekivao.

Prvu loptu odnijele su domaće i nakon uspješnog skoka u napadu Lane Bajivić i povele. Ragusa je ekspresno izjednačila, ali se nakon toga napadački na par minuta “ugasila”. U tim trenucima duo Nika Gverić i Lana Bajivić “nanišanio je svoje sprave” i stvorio “nestvarnu” prednost od 11:2. Nika je nekoliko puta probila obranu gošći, dok je Lana na asistenciju Ene Salajić spretno poentirala. Publika je naprosto eksplodirala. Tada su se po očekivanju probudile i gošće te do kraja četvrtine smanjile prednost na 14:10.

Nakon odličnih prvih deset minuta početkom druge četvrtine uslijedio je “uragan” Dubrovčanki. Domaće igračice imale su velikih problema s prevođenjem lopte. Stao je i šut te su Dubrovčanke uspjele preokrenuti rezultat i serijom 10:0 povesti 23:18. Teško se tada živjelo na klupi Virovitičanki. Trener Fritz pokušavao je promijeniti tijek izmjenama i pogodio. Prvo je uveo Doru Blažičević da olakša prevođenje, da bi potpuno pogodio s mlađahnom trinaestogodišnjom Ivom Knežević koja je zadržala Virovitičanke na životu. Iva je s dva ubačaja za dva i tricom uspjela zaustaviti Ragusu da ne prelomi utakmicu i ode na nedostižnu prednost. Krajem četvrtine s dva ubačaja priključila se i neumorna Nika Gverić te se na poluvrijeme otišlo s možemo tako reći “samo” 31:25 za Ragusu i nada je ostala tinjati.

Drugo poluvrijeme krenulo je u ritmu koš za koš do 38:32, da bi koševima Lorene Kanižaj i Ive Knežević Virovitičanke došle do 38:36. Izazvalo je to ponovno euforiju na tribinama i tada se vjerojatno dogodio trenutak koji je prelomio utakmicu. Nika Gverić je na trenutak podsjetila na velikana naše košarke Dražena Petrovića. Prvo je pogodila tricu te u idućem napadu još jednu pa virtuoznim prodorom preokrenula utakmicu na stranu ŽKK Virovitice, odnosno 48:42 za domaće. U posljednjem napadu Ragusa je tricom uspjela ipak vratiti na tri razlike, odnosno 48:45. Svoj doprinos u ovoj dionici dale su svojom borbenošću i ispunjenjem obrambenih zadataka Maja Lena Bucifal i Tena Tolušić te Margareta Cenger koja je unatoč ozljedi zgloba odigrala nekoliko minuta u trenucima presinga Dubrovčanki, što je rezultiralo problemima s prevođenjem lopte.

Početkom posljednje četvrtine dva puta je uspješno poentirala za održavanje prednosti Lorena Kanižaj, a onda se opet ukazala neumorna Nika Gverić te Iva Knežević i za igračice iz Dubrovnika više nije bilo povratka do konačnih 58:51.

Na kraju, uz igračice, svakako treba pohvaliti brojne i bučne navijače koji su sigurno pomogli i dali dodatni impuls djevojkama osobito kada se lomio rezultat.

ŽKK Virovitica – ŽKK Ragusa 58:51

ŽKK Virovitica: Margareta Cenger, Lana Bajivić 6, Nika Gverić 29, Dorotea Blažičević, Lorena Kanižaj, Ema Kovačević, Tena Tolušić, Iva Knežević 15, Ena Salajić, Lavinia Subota, Olja Radulović, Maja Lena Bucifal i Mia Milković.

Druga utakmica donijela je sraz s jedinom dosad neporaženom ekipom Splita predvođenom kapetanicom reprezentacije Ivom Tabak i još nekoliko reprezentativki.

Slično kao i u utakmici dan ranije protiv osječke Murse, Splićanke su od početka preuzele dominaciju i kako igračicama iz Virovitice lopta jednostavno nije htjela u koš, već do poluvremena stvorile veliku razliku.

Drugi dio nastavljen je u istom ritmu da bi se Virovitičanke probudile tek u posljednjoj četvrtini koju su ipak uspjele dobiti do konačnih 96:36. Trener Robert Fritz iskoristio je prigodu da gotovo cijelu treću četvrtinu priliku da djevojkama rođenima 2011. godine, odnosno dvije godine mlađe, što je odličan zalog za budućnost. Djevojke su imale priliku igrati protiv vjerojatno najjače ekipe u ligi i steći ogromno iskustvo.

ŽKK Virovitica – ŽKK Split 36:96

ŽKK Virovitica: Margareta Cenger, Viktorija Maljak, Lana Bajivić, Nika Gverić 10 (2×3), Dorotea Blažičević 2, Lorena Kanižaj 2, Ema Kovačević, Tena Tolušić, Iva Knežević 4, Ena Salajić 16 (5×3), Lavinia Subota, Olja Radulović i Iva Marošević 2.

(ŽKK Virovitica)

no images were found

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content