Vesna Budoš nova je predsjednica Matice slovačke Markovac Našički

Jučer (nedjelja) u Drevenici u Markovu Našičkom održane su izvještajno-izborna godišnja skupština Matice slovačke Markovac te izvještajna skupština Slovačka kulturno-umjetničke udruga “Franjo Strapač” Markovac. Skupštinu je otvorila predsjednica MS Markovac Našički Vesna Baksa, koja je na samom početku skupštine pozdravila sve goste, članove i uvažene goste. Na skupštini su prisustvovali i gradonačelnik Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, saborski zastupnik Vladimir Bilek, županijski vijećnik Vanja Prošić te mnogi drugi uvaženi gosti.

Izvještaj o radu za 2023. godinu i financijsko izvješće za 2023. godinu podnijela je predsjednica MS Markovac Našički Branka Baksa. Predsjednica SKUU “Franjo Strapač” Vesna Budoš podnijela je financijsko izvješće za 2023. Udruga broji oko 108 članova, koja je prošle godine imala dvije velike obljetnice: 50 godina folklora i 30 godina Matice slovačke. U prošloj godini zabilježen je čak 51 nastup, održane su brojne aktivnosti i nastupi u Markovu, po cijeloj Hrvatskoj te inozemstvu. Također, u prošloj godini su na svojim događajim domaćini ugostili oko 1.200 sudionika.

Na skupštini je prihvaćena i izmjena statuta Matice slovačke koja se do kraja ove godine planira da se SKUU “Franjo Strapač” pripoji s Maticom slovačkom Markovac. Na skupštini je izabrano i novo vodstvo te je za novu predsjednicu MS Markovac Našički izabrana Vesna Budoš, koja je predsjednica folklora, za dopredsjednicu je izabrana Branka Baksa, za tajnicu Vesna Paulić, a za blagajnicu Helena Gašo.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba je zahvalio na dosadašnjem radu te poželio puno uspjeha u radu novoizabranoj predsjednici.

– Želio bih zahvaliti svim udrugama koje obuhvaćaju kulturni život u Markovu, ali i šire. Zahvaljujem im na okupljanju i animiranju mladih, što čine bitan dio razvojne strategije Grada Našica. Također imamo priliku zahvaliti im na brojnim događanjima i manifestacijama, a koje su od velike važnosti za promidžbu Grada Našica, unutar granica Republike Hrvatske te izvan njih. Slovačka nacionalna manjina zaista predstavlja veliko bogatstvo našičkog kraja. Zaista su aktivni u društvenom, kulturnom i političkom životu. Posebno bih želio istaknuti doprinos gospođe Branke Bakse koja je na ovoj skupštini podnijela ostavku na mjestu predsjednice Matice slovačke, prepuštajući to mjesto gospođi Vesni Budoš. Vjerujemo da će novoizabrana predsjednica nastaviti s vrijednim djelovanjem, a želio bih zahvaliti i svim članovima udruge. Večeras je zaista na skupštini bilo jako puno djece što me osobito raduje. Grad Našice će i dalje pružati potporu kao što je to činio i do sada – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Čestitkama su se pridružili i predsjednik Saveza Slovačka u RH Mirko Vavra, saborski zastupnik Vladimir Bilek, županijski vijećnik Vanja Prošić, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, te predsjednik Mjesnog odbora Markovac Našički Karlo Kanis koji su domaćinu čestitali na njihovom izuzetno vrijednom radu s kojim promiču Grad Našice i Republiku Hrvatsku. Poželjevši im i dalje uspješan rad.

(icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content