Virovitička jezera: U tijeku izmuljavanje i krčenje vegetacije, u planu uređenje donjeg sliva Ođenice do Drave

Najveći projekt koji se trenutno provodi na području grada Virovitice je “Uređenje sliva Ođenice na području grada Virovitice”. Projekt se financira EU sredstvima putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a svrha zahvata je unaprjeđenje sustava obrane od poplava na slivu Ođenice te revitalizacija Virovitičkih jezera, odnosno povećanje prostora akumulacije (retencije) izmuljivanjem.

Izvođač radova ugovoren od strane Hrvatskih voda trenutno izvodi radove krčenja vegetacije i izmuljivanje samih ribnjaka. Zbog trenutnih uvjeta zaštite prirode radovi se smiju obavljati do 31. ožujka te nakon toga nastupa pauza do 1. kolovoza, kada će radovi biti nastavljeni. Završetak radova je u planu krajem 2025. godine, ali to uvelike ovisi o vremenskim prilikama u narednom razdoblju.

No na tome se neće stati. Hrvatske vode i Grad Virovitica rade na sljedećim fazama uređenja sliva Ođenice.

– Što se tiče uređenja samog korita Ođenice, Hrvatske vode su trenutno u fazi izrade glavnog projekta uređenja korita Ođenice od Virovitičkih ribnjaka sve do budućeg akumulacijskog jezera Bajer. Lokacijska dozvola je ishođena te se ove godine očekuje i građevinska dozvola. Projektom je planirano urediti kompletno korito Ođenice kroz grad Viroviticu te uz to osigurati koridor za buduću pješačku i biciklističku stazu – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin na aktualnom satu 25. sjednice Gradskog vijeća.

viber_slika_2024-02-08_11-24-59-148

Također, Grad Virovitica u suradnji s Hrvatskim vodama te općinama Lukač i Špišić Bukovica planira i III. fazu uređenja sliva Ođenice koja će imati višestruke koristi, kako za poljoprivredu i gospodarstvo, tako i turizam.

– Hrvatske vode izradile su studiju uređenja vodnog režima donjeg dijela sliva Ođenice od Virovitice do Drave za potrebe višenamjenskog korištenja, što predstavlja početnu točku budućeg rješavanja problema navodnjavanja okolnih poljoprivrednih površina – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

(virovitica.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content