Virovitičko-podravskoj županiji ustupljeno 55 predmeta povezanih s upravljanjem nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

U Uredu župana Virovitičko-podravske županije, državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak predala je županu Igoru Androviću 55 predmeta koji se odnose na raspolaganje imovinom čiji je vlasnik Republika Hrvatska.

Dio je to predmeta koji su ustupljeni Županiji temeljem odredbi Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a kojima je određeno da se županijama, gradovima sjedištima županija i velikim gradovima povjeravaju poslovi upravljanja državnim nekretninama. Tako će županije dobiti ovlast da odlučuju o raspolaganju građevinskim zemljištem te drugim nekretninama čija procijenjena vrijednost ne prelazi iznos od 1,5 milijuna eura pri čemu odluku o raspolaganju nekretninama do procijenjene vrijednosti nižoj ili jednakoj iznosu od 130.000 eura donosi župan, a za one veće od tog iznosa pa sve do iznosa od milijun eura Županijska skupština.

Tom je prigodom izraženo uvjerenje da će se time unaprijediti sustav upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ali i ubrzati rješavanje predmeta. Samim time, ubrzat će se i rješavanje pojedinačnih zahtjeva općina i gradova, kao i građana te poduzetnika za raspolaganje ovom imovinom. Time je učinjen još jedan iskorak prema decentralizaciji poslova državne uprave što je jedan od temeljnih opredjeljenja Vlade Republike Hrvatske.

(www.vpz.hr, foto: A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content