Zapovjednik DVD-a Đurđenovac Tihomir Ugljanac: “Željno čekamo izgradnju vatrogasnog doma u Đurđenovcu”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Đurđenovac prije dvije godine proslavilo je 100 godina postojanja i rada i unatoč velikim problemima koji su ih zadesili, nakon prestanka rada DIK Đurđenovac zbog kojih se i DVD našao u teškim financijskim problemima, neizmirenoj poreznoj obvezi, blokadi računa i zapljeni imovine, hrabro su nastavili dalje i traju eto već 102 godine.

Prolazeći pokraj DVD-a Đurđenovac koji se za sada još uvijek nalazi u iznajmljenom prostoru Hrvatskih šuma u Đurđenovcu, zatekli smo zapovjednika ovog društva Tihomira Ugljanca koji je taman došao obići ovaj prostor u kojemu, kako je rekao, vrlo rado boravi.

-Iako smo još uvijek podstanari, velike su šanse da uskoro dobijemo svoj vatrogasni dom. Načelnik općine Hrvoje Topalović s kojim imamo odličnu suradnju, zajedno sa svojim suradnicima intenzivno radi na apliciranju za izgradnju doma prema fondovima Europske unije. Prostor postoji, čak su napravljeni i neki temelji na kojima je trebao biti neki stambeni objekt. Nadamo se i vjerujemo da će to u dogledno vrijeme biti riješeno jer jedino na taj način možemo normalno i kvalitetno raditi. I sami znate da je nemoguće ostvariti neku donaciju u vozilima i opremi ako nemate uvjeta da istu držite u propisanim uvjetima. Imamo trenutno jedno malo navalno vozilo s modulom za gašenje požara, kombi za prijevoz vatrogasaca i vatrogasni kamion koji je već dosta star. To u svakom slučaju nije dovoljno za kvalitetan rad, tim više što po hladnijem vremenu ne izlazimo na intervencije gašenja požara vodom. Razlog je upravo u tome što nemamo grijani prostor i moramo ispuštati vodu iz pumpi vozila. Tada nam ostaje jedino mogućnost gašenja požara aparatima i obavljanje drugih tehničkih intervencija – rekao nam je Tomislav Ugljanac. 

Naglasio je kako je sretna okolnost ta što na području općine Đurđenovac postoji još nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava pa se mogu “pokriti” potrebe posla.

-Djelujemo u sklopu Vatrogasne zajednice općine Đurđenovac koju osim nas još čine i dobrovoljna vatrogasna društva Šaptinovci, Beljevina, Našičko Novo Selo, Bokšić, Bokšić Lug i Klokočevci. U DVD-u Đurđenovac ima nas oko 60, uglavnom članova starijih od 40 godina uključujući i propisanih 10 operativnih vatrogasaca. Iz tog se može iščitati i problem jer nemamo djece i mladeži što nas dosta brine – napomenuo je Ugljanac.

Prema njegovom mišljenju, djeca nisu dovoljno zainteresirana za ovaj lijepi i humani poziv.

-Vremena se mijenjaju i ne možemo očekivati nemoguće. Nekad su po selima vatrogasci bili glavni pokretači zbivanja u malim sredinama, a u DVD se uključivalo i mlado i staro. Danas postoji niz drugih stvari, gradovi i naselja broje puno manje ljudi, tehnika je uznapredovala i ponudila mnoge atraktivne sadržaje, a jedino je nogomet taj koji još može okupiti djecu i mlade. Nadamo se da će se rješavanjem naših glavnih problema stvoriti uvjeti u kojima ćemo djeci i mladima moći ponuditi adekvatne sadržaje i privući ih vatrogastvu. Do tada ćemo i dalje biti strpljivi i čekati da konačno budemo svoji na svome – zaključio je zapovjednik DVD-a Đurđenovac Tihomir Ugljanac.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content