Zavjetna procesija s kipom Gospe Lurdske i ove godine prošla ulicama Sopja: U crkvi svete Marije Magdalene molio i pjevao velik broj vjernika

Gospa Lurdska jedan je od katoličkih naslova i blagdana Blažene Djevice Marije, ustanovljen nakon marijanskih ukazanja koja je doživjela Bernardica Soubirous 1858. godine u blizini francuskog mjesta Lurd.

Alojzije Stepinac umro je 10. veljače 1960. godine na glasu svetosti primivši svete sakramente. Sahranjen je u kripti zagrebačke katedrale uz prisutnost mnoštva vjernika. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici.

U spomen na Gospu Lurdsku i blaženika Alojzija Stepinca, jučer (subota) se u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju na večernjoj misi okupio velik broj vjernika i hodočasnika iz Sopja i susjednih mjesta, te župa Slatinskog dekanata.

Koncelebrirano misno slavlje predio je župnik Župe sv. Ivana Krstitelja iz Koprivničkog Ivanca vlč. Damir Slamek, zajedno sa svećenicima Slatinskog dekanata prč. Draganom Hrgićem (dekan Slatinskog dekanata i župnik slatinske Župe sv. Josipa), vlč. Dariom Šimićem (župnik u Župi sv. Barbare u Sladojevcima), vlč. Patrikom Alatićem (župnik Župe bl. Ivana Merza u Slatini) i domaćim župnikom vlč. Stjepanom Škvorcem (Župa sv. Marije Magdalene Sopje).

Za vrijeme trajanja svete mise, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Podravske Moslavine mons. Vladimir Škrinjarić, koji je dugi niz godina bio župnik u Sopju, ispovijedao je vjernike.

Nakon svečane svete mise zavjetna procesija s kipom Lurdske Gospe, koju su nosile djevojke u tradicionalnim sopjanskim narodnim nošnjama, prošla je ulicama Sopja od crkve sv. Marije Magdalene do spomenika svetog Florijana s upaljenim svijećama te uz marijanske pjesme.

Nakon zavjetne procesije, u crkvi sv. Marije Magdalene molile su se litanije na zavjet Gospi Lurdskoj.

Na svetoj misi nazočio je i u zavjetnoj procesiji sudjelovao i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content