KUD “Slavonac” Podravska Moslavina održao godišnju skupštinu: Veliki je promotor svoga mjesta i zavičaja

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Slavonac” Podravska Moslavina održali su redovnu godišnju skupštinu.

Predsjednica KUD-a Marta Zetaić pozdravila je nazočne članove društva i goste: predstavnike udruga, voditelja KUD-a Stanislava Čamagajevca i načelnika općine Dominika Cerić te podnijela izvješće o radu i financijsko izvješće za 2023. godinu.

-U prošloj 2023. godini bili smo iznimno aktivni. Posebno treba napomenuti najvažniju manifestaciju u samom mjestu – 11. Smotru folklora “Kolo na gruntišću”, koju organiziramo u sklopu Dana općine Podravska Moslavina, tradicionalno u mjesecu rujnu, kada se slavi i crkveni god Mala Gospa. Na Smotri je, uz domaćina, sudjelovalo još sedam KUD-ova s ukupno oko 250 sudionika. Tu su i naši tradicionalni “Korizmeni običaji” u sklopu kojih organiziramo “Korizmeni stol”– izložbu posnog jela te koncert korizmenih pjesama “O, Isuse daj da pjevam”. Na manifestaciji je ukupno sudjelovalo oko 150 sudionika – rekla je Zetaić.

Skupstina KUD Slavonac 3

Dodala je kako je KUD sudjelovao na desetak smotri folklora na kojima su prezentirali pjesmu, ples, glazbu i nošnju svoga mjesta, svog užeg i šireg zavičaja.

-Tradicionalno smo sudjelovali na manifestaciji “Slavonija u zjenici oka” u Donjem Miholjcu gdje smo prezentirali domaće kolače te dobili nagradu za najbolje tradcionalno jelo – gužvaru i kruh iz krušne peći. Osobita nam je čast bila sudjelovati na svetoj misi – Cvjetnici u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici te svetoj misi u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Maksimalno smo se trudili i vjerujem uspjeli obogatiti kulturni život u svome mjestu, a gostujući na smotrama folklora trudili smo se pronositi ima svoje općine i svoga kraja. Od srca se zahvaljujem svim članovima, kao i udrugama u pomaganju na smotri folklora, jer smo time pokazali što u svome mjestu sve imamo. Što se tiče financijskog dijela, izvor financiranja je najvećim dijelom Općina Podravska Moslavina kroz program javnih potreba u kulturi, dok je za Smotru folklora, kao i za potporu za sudjelovanje na manifestacijama potporu dala i Osječko-baranjska županija – zaključila je predsjednica Marta Zetaić.

Voditelj folklorne i tamburaške sekcije Stanislav Čamagajevac naglasio je kako unatoč činjenici što mladi odlaze na sezonski rad kada se održavaju manifestacije, društvo nije stalo cijelu godinu.

-Sudjelovalo se na smotrama folklora, održale manifestacije u mjestu, ostvarili smo odličnu suradnju s udrugama i naravno imali veliku podršku naše Općine i načelnika Cerića. Svakako moramo nastojati očuvati broj članova, a u planu su i nove koreografije – rekao je Čamagajevac.

U ime udruga nazočne je pozdravio predsjednik LU “Šljuka” Podravska Moslavina Mirko Trcović, pohvalivši rad Društva te naglasivši kako se u ovako malim sredinama sve udruge trebaju držati skupa kako bi bili jači.

Skupstina KUD Slavonac 2

Na kraju se nazočnima obratio načelnik općine Dominik Cerić, pohvalivši rad članova KUD-a, organizaciju manifestacija, te sudjelovanje na svim općinskim i vjerskim događanjima u samom mjestu.

-Općina financira gotovo 90 posto planiranih manifestacija i događanja društva što je velika čast i zadovoljstvo jer imamo odlične i vrijedne udruge poput našeg KUD-a. I dalje planiramo održavati i organizirati razne manifestacije u sklopu Dana općine – Grahijada i Smotra folklora i tu nam je pomoć udruga neophodna. Općina je pokrenula i projekt koji usmjeravamo prema Ministarstvu kulture, a riječ je o obnovi zgrade škole koju koristi KUD i koja bi trebala prerasti u Kulturni centar. U tom Centru bi bila smještena prostorija za nošnje, prostorija za probe, vešeraj, čitaonica, muzej i arhiva. Vjerujem u uspješnu realizaciju ovog projekta za dobrobit svih – zaključio je Cerić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content