Ordinacija EXMED u Virovitici: Uloga ultrazvuka kod otkrivanja poremećaja kukova kod djece

U Hrvatskoj se provodi program probira (screening) za otkrivanje poremećaja kukova kod novorođene djece. Ovaj program ima za cilj rano otkrivanje displazije kukova i drugih abnormalnosti koje mogu utjecati na razvoj djetetovih kukova.

U dječjoj dobi, zdravlje kukova predstavlja ključni faktor u pravilnom razvoju djeteta. Poremećaji kukova mogu imati dugoročne posljedice ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme. Stoga je važno biti svjestan znakova i simptoma te redovito pratiti razvoj djetetovih kukova. Jedna od najkorisnijih dijagnostičkih metoda za otkrivanje ovih poremećaja je ultrazvuk (UZV), koji je neinvazivan i siguran za djecu svih dobnih skupina.

Ordinacija EXMED, smještena na lokaciji Ljudevita Gaja 19 u Virovitici, najavljuje ponudu UZV pregleda dječjih kukova kako bi roditeljima pružila mogućnost brzog i preciznog otkrivanja eventualnih problema.

Zašto se radi UZV dječjih kukova?

Poremećaji kukova u dječjoj dobi mogu biti raznoliki, uključujući displaziju, subluksaciju ili dislokaciju. Rana dijagnoza i intervencija ključni su za sprječavanje dugoročnih problema poput invaliditeta ili kronične boli. Upravo zbog toga se preporučuje redovito praćenje djetetovih kukova, posebno ako postoje čimbenici rizika poput obiteljske anamneze ili drugih ortopedskih problema.

UZV je idealna dijagnostička metoda za otkrivanje ovih poremećaja jer pruža detaljne slike strukture i položaja djetetovih kukova, omogućujući liječnicima preciznu analizu stanja.

IMG20240212150020

Kada se preporučuje UZV pregled?

UZV pregled dječjih kukova preporučuje se u određenim razdobljima rasta i razvoja djeteta. Obično se prvi pregled preporučuje 6-8 tjedana nakon rođenja.Bitno je napomenuti da rano otkrivanje poremećaja može značajno pripomoći liječenju poremećaja kukova te ako se nepravilnosti uoče prekasno, tijek liječenja može biti nepovoljniji.

Dodatni pregledi mogu biti potrebni ako postoje znakovi ili simptomi koji upućuju na moguće poremećaje kukova.

Sigurnost i neštetnost UZV pregleda za djecu

UZV pregled dječjih kukova potpuno je siguran i neštetan postupak za djecu. Ne uključuje izlaganje djeteta ionizirajućem zračenju ili invazivne postupke, što ga čini idealnim izborom za rano otkrivanje potencijalnih problema.

IMG20240225143649

Postupak pregleda

Tijekom UZV pregleda, dijete će biti udobno smješteno na stolu, dok će se gel nanijeti na područje kukova radi poboljšanja kvalitete slike. Liječnik će zatim pažljivo provesti senzor preko područja kukova, prikupljajući detaljne slike koje će mu pomoći u procjeni stanja. Postupak je brz, bezbolan i obično traje samo nekoliko minuta.

U slučaju da se otkrije bilo kakav poremećaj ili abnormalnost, liječnik će pružiti daljnje smjernice i preporuke za daljnje postupanje, uključujući potencijalne terapije ili liječenje.

Uz pravovremeni UZV pregled dječjih kukova, roditelji mogu osigurati zdrav razvoj svoje djece i spriječiti potencijalne probleme u budućnosti.

Ordinacija EXMED stoji na raspolaganju kako bi pružila stručnu podršku i skrb za najmlađe pacijente, pomažući im da ostvare svoj puni potencijal u zdravom i sretnom djetinjstvu.

Prijave i dodatne informacije na broj: 033/ 683 187 ili 095/ 595 2083.

Radno vrijeme:

Parnim radnim datumima – od 7 do 13 sati

Neparnim radnim datumima – od 13 do 19 sati

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content