Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula gostovao u orahovačkoj Osnovnoj školi: Na humorističan i pristupačan način približio mališanima svijet meteorologije

U povodu Svjetskog dana meteorologije, koji se obilježava 23. ožujka jer je na taj dan 1950. god. službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO), u orahovačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić gostovao je najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Vakula je na jedan humorističan i pristupačan način približio učenicima od 1. do 4. razreda svijet oblaka, vjetra, kiše, sunca i svih ostalih vremenskih prilika i neprilika koje nas okružuju.

-Kako naši mališani u nastavi svakodnevno uče o padalina, vremenu, godišnjim dobima i slično, u povodu ovog značajnog datuma odlučili smo dovesti Zorana Vakulu koji je poznat po svome vrhunskom odnosu s djecom i svojim vrhunskim slikovnicama o meteorologiji. Bilo je odlično, edukativno i zabavno, i hvala Zoranu od srca što nas je posjetio – rekla je glavna organizatorica ovog događaja knjižničarka orahovačke osnovne škole Marijana Čelig Hlobik.

Orahovački mališani tako su naučili da se oblak koji nosi kišu i nevrijeme zove kumulonimbus, kako nastaje tornado, što su mraz, inje i rosa, a čega se treba zapravo bojati kada sijeva i grmi.

Zoran Vakula je sve to demonstrirao na sebi svojstven način i uživao s mali Orahovčanima.

-Moja misija i moj cilj je educirati djecu i zainteresirati ih da promatraju svijet oko sebe te da što manje gledaju u mobitele i računala, a više u prirodu. Da vide vjetar kad puše, da vide oblake kad se razvijaju, da se pripaze kumulonimbusa – olujnih oblaka kojima sam danas i najviše vremena posvetio, jednostavno cilj mi je da u tim mladim godinama zaintrigiram djecu za meteorologiju i pojave u prirodi. Želim ovakvim, reći će razgovorima s djecom, pojasniti im neke meteorološke prilike kako bi bolje razumjeli ono što se priča oko njih, a toga ima napretek. Dakle, želim pojasniti djeci sve o vjetru, kiši, snijegu, padalinama i oborinama, a onako nadam se da će jednog dana netko od te djece završiti prirodoslovno-matematički fakultet i postati geofizičar, odnosno meteorolog – započeo je Zoran Vakula koji je do sada napravio šest vrhunskih slikovnica i iznimno prihvaćenih baš od djece.

Zoran Vakula 2 Custom

-Zapravo sam iznenađen koliko su dobro prihvaćene i u zadnje vrijeme koliko me ima po školama, vrtićima i drugim institucijama. Za sada dakle imam šest slikovnica, Vjetropirasta, Oblačasta, Sunčasta, Pahuljasta, Kapljičasta i Munjasta, a u pripremi je još jedna do kraja godine. Poznati hrvatski karikaturist Nik Titanik s kojim imam suradnju već dvije godine je spreman za novu suradnju i to je odličan spoj, moj tekst kao takav privuče, ali više njegov slikovni uradak i nadam se da će se to nastaviti. Isto tako nadam se da ću nastaviti i edukaciju starijih kroz moje zbirke meteorima koje do sada ima dvije, a evo ove godine planiram izdati i meteostrip o anegdotama iz svijeta meteorologije u cilju da doprem do još više ljudi. To želim jer ovo što nam se sada događa u zadnjih desetak i više godina doživljavamo nešto što se nije događalo zadnjih 170 godina, ovakvo globalno zatopljenje instrumentalna mjerenja još nisu zabilježila – rekao je Vakula.

Na kraju Vakula je naglasio kako se odlično osjeća među djecom.

– Ja ove razgovore s djecom nazivam meteorološka stand-up tragikomedija jer ja kroz taj razgovor skačem, ležim, vičem, demonstriram, sve u cilju da gledaju u oblake jer oblaci su najavljivači vremena. U oblacima možete vidjeti vremensku prognozu karikirano rečeno, ali važno je gledati u prirodu, učiti iz prirode i živjeti s njom, nemojmo samo ”buljiti” u mobitel ili tablet – zaključio je Zoran Vakula te potom posjetio i učionicu 4. razreda i razgovarao s učenicima koji su povodu navedenog dana proučavali oblake i izradili nekoliko panoa te im dao nekoliko savjeta, ali i pohvalio na određenom poslu.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content