Kod Višnjice otvorena druga faza sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška: Virovitičko-podravska županija danas je jedan od stupova hrvatske poljoprivrede

Virovitičko-podravska županija nastavlja biti hrvatski lider u navodnjavanju plodnih polja. Župan Igor Andrović otvorio je danas (utorak) kod Višnjice Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Četvrti je to projekt natapanja poljoprivrednih površina koji je u posljednjih sedam godina otvoren na području Virovitičko-podravske županije. Poljoprivrednicima će na području općina Sopje i Suhopolje omogućiti navodnjavanje na novih 568 hektara površina, ali i sigurnost u proizvodnji te veće prinose. 

Svečanosti otvorenja prisustvovali su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, načelnik općine Sopje Berislav Androš, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal, načelnik općine Lukač Đuro Bukvić…

Kapinci – Vaška II. faza projekt je Virovitičko-podravske županije ukupne vrijednosti 4.780.000 eura. Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, pritom se natapajući s vodom iz Drave.

U uvodu se nazočnima obratio načelnik općine Sopje Berislav Androš, rekavši kako su obje faze projekta vrijedne nešto više od 15 milijuna eura, što predstavlja značajan ulog u razvoj poljoprivrede na ovom području.

IMGL9285-Custom

– Drago mi je što danas, nakon otvaranja prve faze sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška 2017. godine, otvaramo i drugu. Sustav je funkcionalan i spreman je za korištenje. Nakon početne skepse i nekih pitanja koja su se pojavila u to vrijeme, beneficije koje su vidjeli prvi korisnici sustava navodnjavanja potaknule su druge korisnike i OPG-ovce s područja općine Sopje da prepoznaju prednosti sustava koji omogućava povećanje prinosa, a samim tim i dobiti.

Vjerujem da će i ova faza biti korisna svim korisnicima te da će koristi od ovog sustava navodnjavanja osjetiti ne samo naša općina, već i cijela županija i šira okolica. U dinamičnim vremenima, kada se suočavamo s izazovima kao što su poplave i klimatske promjene, ulaganje u poljoprivredu postaje prioritet.  Podržavamo svaki projekt koji doprinosi unapređenju poljoprivredne djelatnosti – rekao je Androš.

Do sada su na području Virovitičko-podravske županije otvoreni sustavi – Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac – Detkovac. Virovitičko-podravska županija trenutno raspolaže s gotovo 3.000 hektara navodnjavanih površina, koje se natapaju vodom iz Drave (Kapinci – Vaška I. i II., te Novi Gradac – Detkovac) te iz bunara (Đolta).

U HRVATSKOJ 17 SUSTAVA NAVODNJAVANJA 

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić u svom je obraćanju kazao kako je kroz Program ruralnog razvoja, čija je ukupna vrijednost 3,3 milijarde eura, uspješno ugovoreno 97 posto sredstava, pri čemu je 87 posto već isplaćeno. U okviru Programa ugovoreno je ukupno 18 sustava navodnjavanja.

– Od tog broja, jedan projekt je odustao, što znači da će kroz preostalih 17 projekata biti navodnjavano oko 7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Virovitičko-podravska županija se ističe kao jedan od stupova hrvatske poljoprivrede, posebice u području navodnjavanja. Uz ove projekte, značajan je i broj privatnih investicija koje ovdje ne spominjemo, osobito za proizvodnju duhana i povrća. Navodnjavanje značajno doprinosi povećanju i njihove produktivnosti – rekao je Vujić te istaknuo važnost svih projekata navodnjavanja kao ključnih za očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje uz klimatske promjene i surove uvjete s kojima se poljoprivrednici moraju boriti.

IMGL9344-Custom

U gradnji sustava navodnjavanja na području VPŽ, siguran partner Virovitičko-podravskoj županiji bile su Hrvatske vode, o čemu je govorio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Naglasio je kako je za 17 sustava navodnjavanja realizirano 83 milijuna eura te da su sredstva osigurana putem Programa ruralnog razvoja, odnosno EU i suradnjom Vlade, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede.

URAVNOTEŽENA POLJOPRIVREDA 

– Ovdje prvu fazu nadograđujemo s drugom fazom, čime se iz rijeke Drave omogućuje uistinu impozantan kompleks od gotovo 1.800 navodnjavanih hektara na jednom mjestu. Sve ove investicije treba sagledati i u kontekstu klimatskih promjena gdje se izmjenjuju izrazito sušna, a zatim i vlažna razdoblja. Sustavi navodnjavanja, koji pružaju veće mogućnosti našim poljoprivrednicima, tako osiguravaju uravnoteženu i kvalitetnu poljoprivredu, proizvodnju i borbu za kvalitetne i veće prinose.

S obzirom da je ovo u velikoj mjeri poljoprivredni kraj, veselimo se što će proizvođači moći koristiti ono što im je sada na raspolaganju, što je izgrađeno za njihove potrebe, da ostanu na svojim ognjištima i da zajedno razvijamo poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Đuroković te zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji i svima koji se zalažu za daljnji razvoj sustava navodnjavanja. 

IMGL9336-Custom

Župan Igor Andrović podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija među prvima započela s izgradnjom sustava navodnjavanja, pilot projektom „Kapinci-Vaška, 1. faza“ koji je obuhvatio 1260 hektara, nakon čega je slijedila izgradnja još tri sustava. Ukupna vrijednost sva četiri sustava navodnjavanja iznosi 23 milijuna eura, a njima je zahvaćeno oko 3 000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ujedno, Županija je, u suradnji s poljoprivrednicima, napravila i pokusno polje od 5 hektara, na kojemu su pojedine kulture imale i do 100 posto veći prinos nego one bez sustava navodnjavanja, što je bio dodatan poticaj za nove investicije.

– Nalazimo se u vremenu klimatskih promjena kada u našoj županiji jedne godine proglasimo elementarnu nepogodu za sušu, a druge godine onu za padaline. Sustavi navodnjavanja doprinose tome da naši poljoprivrednici ovakvim načinom poljoprivredne proizvodnje u budućnosti mogu biti sigurni. Na ovom području imamo 120 000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 80 000 hektara pogodno za navodnjavanje. Danas navodnjavamo nešto manje od 3 000 hektara, što je 4 posto poljoprivrednih površina. Želja nam je da u idućih 7 do 8 godina imamo 10 tisuća hektara pod navodnjavanjem – najavio je župan.

IMGL9361-Custom

Prvi sljedeći sustavi navodnjavanja su Lukač i Đolta, koji su već spremni i čekaju prijavu za natječaj u zadnjem kvartalu ove godine.

– Uz to, projektna dokumentacija za sustave navodnjavanja Čađavica, Čačinci i Crnac, Zdenci u fazi je realizacije. Agencija za plaćanje i Ministarstvo poljoprivrede su na našu inicijativu, osluškujući naše poljoprivrednike, raspisali natječaj za kupovinu potrebne opreme. Također, niz drugih projekata je u planu, od Centra za pametnu poljoprivredu do sušionice povrća. Županija kroz ovakve natječaje dobiva 100 posto bespovratnih sredstava, 85 posto od Europske Unije i 15 posto nacionalnih sredstava. Smatram da svatko tko razmišlja o budućnosti poljoprivrede, mora koristiti EU fondove za gradnju ovakvih sustava – istaknuo je Andrović te zahvalio na razumijevanju svim poljoprivrednicima koji danas koriste sustave navodnjavanja. 

(icv.hr, vpz.hr, Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content