Od krvi, preko tumora do peludi i vode: Analiziraju ih medicinsko-laboratorijski djelatnici čiji je Dan svečano obilježen u Općoj bolnici Virovitica

Što je zajedničko kapljici krvi, komadu tkiva zahvaćenog tumorskim stanicama, staklenci meda, žlici iz restorana, vodi iz bazena i peludi trave u zraku? Sve ih analiziraju medicinsko-laboratorijski djelatnici, čiji je dan po prvi put svečano obilježen danas (ponedjeljak) u organizaciji Opće bolnice Virovitica i Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. 

Svečanost je okupila same djelatnike i predstavnike odjela i službi unutar Opće bolnice Virovitica, kao i Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitičko-podravske županije, predvođene ravnateljima Dinkom Blaževićem i primarijusom dr. Miroslavom Venusom, predstavnike Virovitičko-podravske županije, među kojima je bio župan Igor Andrović sa suradnicima, kao i predstavnike Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

U uvodnoj riječi pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Virovitica Lidija Knapić podsjetila je kako su medicinsko-laboratorijski djelatnici spona između liječnika i pacijenata te da svojim radom čine važnu kariku u cijelom zdravstvenom sustavu.

TEMELJ ZA 70 POSTO KLINIČKIH LIJEČNIČKIH ODLUKA 

-Na rezultatima laboratorijskih pretraga i dalje se temelji više od 70 posto kliničkih liječničkih odluka, koji nastaju upravo zahvaljujući vašem stručnom i požrtvovnom radu. Sa sigurnošću možemo reći kako pratite svakog čovjeka od njegova rođenja te svojim radom stvarate dijagnostički temelj u prevenciji, praćenju i terapiji bolesti – rekla je.

U Općoj bolnici Virovitica ova je struka zastupljena ponajviše u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju, zatim Odjelu za transfuzijsku medicinu, kao i Odjelu za patologiju i kliničku citologiju te histopatologiju. U novom laboratoriju modernom dijagnostikom godišnje se obavi oko 2,8 milijuna pretraga, što je 400 postosto povećanje u odnosu prije 20 godina, a po svoju “krvnu sliku” i druge dijagnostičke pretrage dolaze pacijenti iz Virovitičko-podravske, ali i drugih županija.  

Odjel za patologiju i kliničku citologiju te histopatologiju godišnje obradi više od 12 000 uzoraka, od toga 9500 papa testova, ondje rade punkcije te obrađuju donesene uzorke aspiracijske eksfolijativne citologije. Godišnje obrade više od 3200 uzoraka standardnih i intraoperativnih biopsija te sudskomedicinske i mrtvozorničke obdukcije.

Odjel za transfuzijsku medicinu bavi se liječenjem bolesnika krvnim pripravcima, derivatima plazme i laboratorijskom dijagnostikom, a broj zahtjeva prema Odjelu povećan je i zbog sve više onkoloških i hematoloških bolesti, kao i operativnih zahvata.

Imunohematološka dijagnostika sada se na tom Odjelu radi ne samo ručno, već i na poluautomatskom analizatoru, slikovnom metodom umikrogel karticama, suvremenoj metodi i opremi zahvaljujući kojoj su danas dio nacionalnog projekta Teletransfuzija u okviru NPOO-a, naglašeno je na svečanosti.

OD BAKTERIJE DO BUNARA

Ravnatelj Dinko Blažević čestitao je zato svim djelatnicima ove struke njihov dan i na svemu što u okviru svoje djelatnosti čine za pacijente i njihovo liječenje.

-Vaša struka važna je ne samo u cjelokupnom sustavu pružanja zdravstvene zaštite, već i u sklopu javnoga zdravstva. Danas, kada po prvi puta obilježavamo vaš dan u Općoj bolnici Virovitica, želim vam zahvaliti posebno i na trudu i angažmanu tijekom pandemije koronavirusa, jer bez vas ta borba ne bi bila tako uspješna – poručio je ravnatelj Blažević.

Medicinsko-laboratorijski djelatnici svoj obol zdravstvenom sustavu daju i u Zavodu za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ, i to kroz Službu za mikrobiologiju, kao i Službu za ekologiju.

Podatci pokazuju kako djelatnici Službe za mikrobiologiju godišnje analiziraju oko 54 000 uzoraka, od koji je više od 47 800 uzoraka vezano uz kliničku mikrobiologiju, dok se iz domene javnozdravstvene mikrobiologije obavi analiza oko 6100 uzoraka.

Specifičan laboratorijski rad uključuje mikrobiološka ispitivanja iz područja bakteriologije, virologije, parazitologije i mikrobiologije, a stručnjaci ondje, između ostalog, otkrivaju uzročnike zaraznih i spolno prenosivih bolesti,  određuju osjetljivost na antimikrobne lijekove, provode probir za rano otkrivanje raka debelog crijeva i karcinoma vrata maternice…

Služba za ekologiju zadužena je za sigurnost hrane, pića, zraka, vode, odnosno brojne zdravstvene parametre koji su dio našeg svakodnevnog života; analiziraju kemijske i bakteriološke pokazatelje u vodama iz zatvorenih i otvorenih bazena koji služe za rekreaciju i rehabilitaciju, mikrobiološku čistoću pribora, radnih površina i ruku osoblja koji dolaze u dodir s hranom, određuju vrste koncentracije peludi, drveća, trave i korova u vanjskoj atmosferi, a kemijski ispituju otpadne vode za utvrđivanje kvalitete…

Ravnatelj Zavoda, primarijus dr. Miroslav Venus podsjetio je kako je Međunarodna federacija ove godine medicinsko-laboratorijske djelatnike proglasila čuvarima sigurnosti i kvalitete pacijenata te je također izdvojio njihovu ulogu za vrijeme pandemije Covida-19.   

-Mogu vam samo čestitati vaš dan i zahvaliti na svemu što činite, ne samo kao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, već i nego kao liječnik i epidemiolog. Važno je ojačati svijest o ulozi vaše struke u zdravstvenom sustavu i drago mi je što iz tog razloga danas po prvi put obilježavamo ovaj dan –  poručio je.

PRISUTNI U SVIM LABORATORIJIMA 

Bez ove struke, cijela medicinska dijagnostika „staje“, slikovito je rekla Kristina Kopić, predsjednica Strukovnog razreda medicinsko-laboratorijske dijagnostike koji broji 4500 zdravstveno laboratorijskih djelatnika, prvostupnika i magistara.  

-Naša je struka ona za koju se nekad govorilo da radi u sjeni, a sada je vrijeme da izađemo iz te sjene, pokažemo naše vrijednosti, znanje, kompetencije, a koji se nalaze u apsolutno svim laboratorijima. Ne samo u medicinskoj biokemiji i  hematologiji, već i u mikrobiologiji, dermatologiji, serologiji, imunologiji, kao i transfuzijskoj medicini. Mi smo ti koji sa velikim znanjem i ponosom obavljamo svoj posao za koji se nadamo da će se u budućnosti još više vrednovati.

U zadnjih desetak godina imamo oko 400 novih magistara laboratorijske dijagnostike i svim snagama se trudimo da se vrednuju kao visoka stručna sprema i da budu priznati kao cijenjeni radnici, odnosno, u rangu sa svim drugim strukama koje obavljaju ovaj posao – rekla je K. Kopić.

Pohvale na stručnosti, toplini pri pristupu pacijentima i posvećenosti poslu uputio je slavljenicima virovitičko-podravski župan Igor Andrović, rekavši kako je nužno promovirati ovu profesiju.

-Ova djelatnost život znači i svi smo svjesni da upravo naše liječenje počinje od vas. Vi ste prva stanica od oboljevanja do izlječenja i na temelju vaših analiza liječnici daju dijagnostiku za naše liječenje.  Bili ste tu prvi za vrijeme pandemije, kada su svi bili uključeni, i mi kao županija i civilna zaštita, a i danas dajete doprinos dijagnostici i liječenju pacijenata s područja naše, ali i drugih županija.  Hvala vam zato na sve tome što radite – rekao je župan.

(www.icv.hr, mlo, foto: K. Toplak, video: OB Virovitica, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content