Održano prvo “Rubikovanje” u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje: Slagalica testirala logiku učenika i vještinu brzog razmišljanja

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje danas (subota) je započela provedba izvannastavne (B1) aktivnosti u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole – “Rubikovanje”. Radi se o jedinstvenoj radionici u kojoj su svi zainteresirani učenici uvježbavali slaganje Rubikove kocke, prilikom čega su radili na razvoju logičkog razmišljanja i poboljšanja motorike.

20240413 145422

– Spoj učenja kroz zabavu i druženje postigao je da se naša djeca osjećaju ugodno u školi i izvan redovne nastave. S ciljem poticanja učenika na kvalitetno učenje te razvoj vlastitih vještina i sposobnosti, kao potprogram eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, u idućih nekoliko godina uvodit ćemo čitav niz predavanja stručnjaka iz različitih područja. Kroz program „Male darovnice i partnerstva“ sufinanciramo dovođenje predavača koji će nastojati proširiti obzore našim učenicima. Osigurana odgovarajuća sredstva omogućavaju nam svojevrsnu nadogradnju redovnog odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi. Tijekom sljedeće tri godine gotovo svaki mjesec planiramo specifične aktivnosti u kojima će biti za svakoga ponešto, od učenika i učitelja do kolega iz drugih škola naše županije – ističe ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, Saša Topić.

U sklopu aktivnosti slaganja Rubikove kocke, održana je edukativna radionica „Rubikovanje“ od strane predavača Tonija Varge, stručnjaka za slaganje Rubikove kocke i predsjednika udruge Speedcubing Hrvatska, bazirane u Osijeku.

20240413 123240

– Usprkos uvriježenom mišljenju da je za slaganje Rubikove kocke potrebno znanje iz područja matematike, to nije posve točno. Najpotrebnije je strpljenje – bilo tko može naučiti „rubikovati“, nisu potrebne nikakve posebne vještine. Danas su se učenici odlično snašli – govori nam Toni Varga, čija udruga organizira natjecanja za djecu i odrasle diljem Hrvatske

– Natjecanja koja organiziramo dopuštaju sudjelovanje svim dobnim skupinama i pokrivaju sve službene discipline: 2X2, 3X3, 4X4, pa sve do 7X7. Tehnike su također razne, od slaganja „na slijepo“ do onog na najmanje poteze – objašnjava.

„Rubikovanje“ je prva održana izvannastavna (B1) aktivnost u sklopu cjelodnevne nastave na području Virovitičko-podravske županije. Radionici se odazvalo 15-ak učenika, ponajviše onih 3. i 4. razreda, uz nekoliko pojedinaca iz predmetne nastave.

20240413 123814

– Porazgovarala sam s našim učenicima i svi su zaista zadovoljni. Primjećujem razliku u motorici današnje djece u odnosu na prethodne generacije, palčevi im brže i bolje rade zbog korištenja mobitela. Ovakvim aktivnostima djeca razvijaju logičko razmišljanje i motoriku. Iznimno smo sretni što smo u mogućnosti ugostiti stručne predavače u sklopu programa cjelodnevne nastave. Iako je ovo prvo „Rubikovanje“ u našoj školi, razgovarali smo s predavačem o ideji organizacije natjecanja u slaganju Rubikove kocke – kaže nam Ivana Gut, učiteljica matematike u OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje.

Organizacija ovakvog natjecanja razveselila bi Hrvoja, učenika 6. razreda, kojemu slaganje kocke nije nimalo strano.

20240413 120505

– Kada sam u formi, rekord mi je 28 sekundi, ali sada sam “pao” na 40 sekundi – zaključuje Hrvoje, ostavljajući mjesta za napredak.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content