Orahovački ”Brlići” proslavili svoj Dan škole i 150 godina rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Svečano i s puno ponosa obilježen je Dan Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica te 150 godine od rođenja hrvatske književne dive, hrvatskog Andersena, Ivane Brlić-Mažuranić. Program proslave održan je u sportskoj dvorani škole u nazočnosti gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martine Bunić, ravnatelja susjednih škola, te nekadašnjih djelatnika, i mnoštva današnjih učenika i učitelja.

Dekor kompletnog programa bili su mali “Domaći” iz Ivanine Šume Striborove uz samu Ivanu koju je na odličan način utjelovila učenica Tia Čulina.

– Nadam se da uživate u mojim djelima jer i pisala sam ih za sve vas. Ipak, Hlapić i Gita će vas pratiti kroz cijeli život, uz njih ste odrastali, oni su vam pokazali put dobrote, poštenja i ono da je sve u životu moguće. Hvala vam – poručila je Ivana odnosno Tia.

Dan-skole-IBM-Orahovica-26

Kroz program predstavili su se učenici recitalom, pjesmom, plesom i glazbom, a posebno upečatljiv bio je igrokaz Čudnovate zgode šegrta Hlapića učenika 3. i 4. razreda koji je dio filma snimanog u školi pod vodstvom učiteljice Nives Katalinić. U tom filmu i spomenutom igrokazu Hlapića glumi Stefan Ćosić, a Gitu odlična Stela Šimon.

Na kraju su nagrađeni najuspješniji učenici na međuopćinskim i županijskim natjecanjima, kao i njihovi mentori, a potom i učitelji koji u ovoj školskoj godini bilježe okrugli broj rada u školi. Tako su nagrađeni domar Mario Muha za 5 godina rada, tajnica škole Martina Šulentić Poljak za 10 godina, učitelj Verislav Kmet za 10 godina, učiteljice Marijana Bunčić i Kristina Nerovćić te učitelj Damir Čelant za 15, Učiteljica Vesna Šimon za 20, ravnateljica Maja Škraba za 25 godina te učiteljice Zorica Bartolović i Svjetlana Urbanek za 35 godina u školi.

Dan-skole-IBM-Orahovica-42

– I u ovoj školskoj godini smo polučili odlične rezultate, rade se sjajni projekti, djeca su iznimno kreativna i puna znanja zahvaljujući našim vrijednim učiteljima. Posebno smo ponosni što nosimo ime jedne od najvećih hrvatskih književnica Ivane Brlić-Mažuranić kojoj danas čestitamo 150. rođendan. Od srca hvala svim učenicima koji su prošli kroz našu školu, svim učiteljima, ravnateljima, domarima i svim koju ovu školu čine posebnom – rekla je Škraba.

Učenicima i njihovim mentorima na odličnim rezultatima čestitamo je gradonačelnik Saša Rister.

– Naša osnovna škola je kao i uvijek ponos grada. Sretni smo što imamo ovakve učenike i učitelje koji nižu odlične rezultate i siguran sam da će tako i nastaviti. Grad vam uvijek za sve stoji raspolaganju i ostaje mi samo vjerovati da će ova djeca jednog dana ostati u svom gradu i činiti ga još boljim i uspješnijim – rekao je Rister.

Dan-skole-IBM-Orahovica-24

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić naglasila je kako je ponosna na sve županijske škole pa tako i orahovačku jer sve rade na visokoj razini.

– Mi smo jedan tzv. nevidljivi odjel koji brine o 14 osnovnih i 52 područne škole te osam srednjih na području županije. U vašoj školi ispunili smo nekoliko zadataka, a pred nama je još dosta kao uređenje sanitarnih čvorova i svlačionica u sklopu vaše sportske dvorane, ali isto tako najveći projekt koji vam pripremamo, a to je izgradnja nove osnovne škole i nove sportske dvorane koje vi itekako i zaslužujete. Time želimo i ovdje prijeći na jednosmjenski rad, što je cilj i u cijeloj Hrvatskoj. Sve to ne bi bilo moguće bez prijateljskog odnosa sa svim ravnateljima i učiteljima, gradonačelnicima i načelnicima jer oni su nam desna ruka u cijelom ovom procesu – zaključila je Bunić.

Dan-skole-IBM-Orahovica-25

Svečanost je završena jedinstvenom himnom orahovačke osnovne škole ”Danas kad je naše škole dan” koju je napisao i skladao legendarni orahovački profesor glazbene kulture Viktor Čelant, a sve nazočne ispratila je poruka Ivane Brlić-Mažuranić koja je kroz programa stajala na platnu scene – ”Kad si sretan i sunce za tobom žuri”. 

(icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content