Osnovna škola Bilje i Medicinska škola Osijek pobjednici Međužupanijskog natjecanja Crvenog križa

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić i Srednjoj školi Stjepan Ivšić u Orahovici održano je 13. međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u kojemu je sudjelovalo 15 ekipa i to osam u kategoriji podmlatka (osnovne škole) i sedam u kategoriji mladih (srednje škole) iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Domaćini i organizatori natjecanja bili su Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica.

– Crveni križ mi je osobno jako blizak jer već više od 25 godina volontiram u njihovim aktivnostima. Ponosna sam što smo danas domaćini ovog natjecanja, koje je okupilo mnogo mladih ljudi željnih učenja i promicanja dobra. Vjerujem da je ovo izvanredna prilika za naše učenike da vide kako druga društva funkcioniraju te da im to pruža dodatnu motivaciju za uključivanje u rad Crvenog križa – rekla je ravnateljica OŠ IBM Orahovica Maja Škraba.

Nakon postrojavanja svih ekipa uslijedilo je službeno otvorenje natjecanja kojem su nazočili i predsjednik CK VPŽ Vlatko Jelenčić, predsjednik Društva CK OBŽ Marko Đukić te ravnatelj SŠ ”Stjepan Ivšić” Davor Jeger.

Natjecanje je otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport VPŽ Martina Bunić.

Natjecanje-Crveni-kriz-9

– Izuzetno smo sretni što su naše škole bili domaćini ovog važnog natjecanja, i želimo izraziti veliku zahvalnost ravnateljima orahovačkih škola na njihovom predanom angažmanu kako bi ovo natjecanje došlo u Orahovicu i našu županiju. Županija financijski podržava županijska natjecanja Crvenog križa, a s radošću smo prihvatili i pokroviteljsku ulogu ovog natjecanja. To je zaista hvalevrijedno i izuzetno korisno za sve mlade ljude, učenike svih škola. Ovdje, oni uče važne vještine, poput kako pružiti pomoć u teškim situacijama i, u krajnjem slučaju, spasiti život. Vidimo ovdje mnogo mladih, ali voljeli bismo vidjeti još više, jer Crveni križ je organizacija koja oblikuje mlade ljude u bolje i humanije osobe – izjavila je pročelnica Bunić.

Uz natjecanje iz znanja o pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i pravima djeteta, učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja.

– Kroz praktična radilišta, želimo naglasiti važnost znanja prve pomoći u svakodnevnom životu. Treba imati na umu da je ovo jedno od rijetkih natjecanja gdje nije presudno samo pobijediti, već je ključno znanje koje natjecatelji steknu kroz pripremu, a koje će ih pratiti tijekom cijelog života. Visoka razina znanja i vještina kod učenika rezultat je dugotrajnog i predanog rada njihovih ekipa, ali također zasluga ide mentorima, nastavnicima osnovnih i srednjih škola te volonterima društava Hrvatskog Crvenog križa koji su ih pripremali. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca, stoga im čestitamo na uloženom trudu i humanom opredjeljenju – istaknuo je ravnatelj CK OBŽ Goran Latković.

Natjecanje-Crveni-kriz-8

Sudionici su bili oduševljeni prijemom i atmosferom u Orahovici.

– Dvije godine zaredom sudjelujem u programu Prve pomoći i zaista uživam u učenju kako pomoći drugima. Atmosfera na radilištima je izvrsna, bez obzira na konačni rezultat, jer stvarno puno naučimo. Orahovica je bila izvanredan domaćin, i zaista smo uživali. Hvala im na sjajnom gostoprimstvu – izjavila je Dora Rigo iz OŠ Kralja Tomislava Našice.

Na kraju nakon niza radilišta i teorijskih ispita, pobjedu su u kategoriji pomlatka odnijeli OŠ Bilje (ODCK Darda) te u kategoriji mladeži Medicinska škola Osijek (GDCK Osijek).

Prvoplasirane ekipe u obje kategorije predstavljat će svoje škole, Općinsko društvo Crvenog križa Darda i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, te društva Hrvatskog Crvenog križa Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na 25. državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 11. svibnja u Ludbregu.

Natjecanje-Crveni-kriz-12

Rezultati:

KATEGORIJA PODMLATKA:

1. MJESTO – Osnovna škola Bilje (ODCK Darda)
2. MJESTO – Osnovna škola August Harambašić (GDCK Donji Miholjac)
3. MJESTO – Osnovna škola Antuna Mihanovića (GDCK Osijek)

KATEGORIJA MLADIH:

1. MJESTO – Medicinska škola Osijek (GDCK Osijek)
2. MJESTO – Srednja škola Valpovo (GDCK Valpovo)
3. MJESTO – Tehnička škola Virovitica (GDCK Virovitica)

(icv.hr, vgt, Foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content