Pripremimo topliju odjeću i kišobrane: Pred nama je osjetnija promjena vremena

Nakon gotovo ljetnih temperatura zraka i prvih vrućih dana koje smo imali, promjena vremena polako, ali sigurno dolazi. Jučer smo na području Slatine dosegnuli vrućih 30°C. Vrući dani tijekom travnja nisu česti, a tek se po jedan vrući dan javlja tijekom svibnja.

Vrući dani su dani kada je temperatura zraka barem jednom tijekom 24 sata jednaka ili viša od 30°C. Na području Virovitice nisu dosegnuli vrućih 30°C, a najtopliji dan tijekom travnja na području Virovitice smo imali 2012. godine kad smo 29. travnja mjerili 30,5°C. U nedjelju, ali i u ponedjeljak na području Virovitice dosezali smo 29,8°C. 

Tlak zraka u postupnom je padu. Anticiklona nad Jadranom slabi, a sa sjevera se približava ciklona s frontalnim poremećajem. Tijekom utorka očekujemo burne atmosferske razvoje. DHMZ je za područje Virovitičko-podravske županije izdao prvi stupanj upozorenja „žuto“.

Očekujemo olujne udare sjevernog i sjeveroistočnog vjetra > 65 km/h, a mogućnost je izraženijih grmljavinskih pljuskova uz vjerojatnost grmljavine od > 60 posto. Još ćemo u prvom dijelu dana imati stabilne vremenske uvjete uz vjetar jugozapadnih i južnih smjerova. Od sredine dana očekujemo naglo okretanje vjetra na sjeverne smjerove uz pad temperature zraka, kišu, ponegdje i izraženije pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom.

Tijekom kasnog poslijepodneva u najvišim predjelima Papuka očekujemo prolaznu susnježicu i snijeg. Vjerojatnost kratkotrajnog zadržavanja snijega je umjerena. Jutarnje temperature zraka između 11°C i 15°C, a sredinom dana između 20°C i 25°C na istoku. Tijekom poslijepodneva i večeri u osjetnom padu, oko ili koji stupanj ispod 10°C. Očekivana kumulativna količina oborine na području Virovitičko-podravske županije je 10 -15 milimetara, a ponegdje i koji milimetar više.

Tijekom srijede još povremeno očekujmo malo kiše, prije svega tijekom ranog jutra i svježije. Jutarnje temperature zraka oko 5°C, a najviše dnevne do 15°C. Vjetar i dalje sjevernih smjerova umjeren na udare ponegdje i jak. UV- indeks nizak.

Do kraja tjedna očekujemo osjetno hladniji period. Temperature zraka će biti niže u odnosu na klimatološki prosjek. Jutarnje temperature zraka očekujemo između 2°C i 5°C, a ponegdje će postojati mogućnost za slab prizemni mraz, dok će najviše dnevne između 13°C i 16°C. Vjetar i dalje sjevernih i istočnih smjerova umjeren na udare ponegdje i jak. Uz više oblaka postojat će mogućnost za gdje koju kišnu kap krajem tjedna. UV- indeks nizak i umjeren.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content