U HGK – ŽK Virovitica u sklopu projekta “Ulovi lika s weba, koji tvoje eure vreba” govorili o prijevarama putem interneta

U sklopu projekta “Ulovi lika s weba, koji tvoje eure vreba” policijska službenica Policijske uprave virovitičko–podravske Ana Kratohvil Katić u HGK – Županijskoj komori Virovitica danas (utorak) je zainteresiranim predstavnicima gospodarstvenika održala predavanje o sve učestalijim krađama putem interneta.

Naglasila je tom prigodom kako se prijevare mogu podijeliti u nekoliko skupina: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare prilikom online kupnje, romantične prijevare te raznorazne krađe identiteta.

-Na razini cijele Hrvatske prošle godine bilo je više od 1.700 prijavljenih kaznenih djela kao oblika kibernetičkih napada. Na taj način otuđeno je više od 10 milijuna eura. Kako bi se broj takvih slučajeva smanjio, policija prvenstveno apelira na edukacije, ne samo građana već i poslovnih subjekata. Od početka ove godine, uz pomoć Europske unije, imamo kampanju “Web heroj”, kojom nastojimo sve zainteresirane poučiti kao ne postati žrtva putem interneta – istaknula je Ana Kratohvil Katić.

IMG 0071

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana i poslovnih subjekata prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste iznimno sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem.

Svi smo izloženi internetskim prijevarama, a sve potrebite informacije za prevenciju i zaštitu mogu se pronaći na stranici webheroj.hr

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content