U Muzeju Grada Đurđevca otvorena 7. velika inozemna izložba: „Pjesnik boja“ Joan Miró bit će do kraja listopada u Đurđevcu

Grad Đurđevac i njegov Muzej s atraktivnim galerijskim prostorima u potkrovlju utvrde Stari grad, novom sedmom po redu inozemnom izložbom, potvrdio se kao jedinstvena muzejska institucija u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a Grad Đurđevac kao sredina koja prepoznaje i cijeni prave umjetničke vrijednosti i želi ih približiti svojim stanovnicima.

Točno u podne u uzeju grada Đurđevca otvorena je izložba Joana Miróa (1893.-1983.), katalonskog slikara, grafičara, kipara i keramičara, jednog od najznačajnijih predstavnika moderne umjetnosti. U nazočnosti velikog broja posjetitelja, te štovatelja velikog umjetnika bili su i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

O Joanu Miróu i novoj velikoj likovnoj akviziciji u Muzeju Grada Đurđevca uvodno je govorila ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel, koja se zahvalila Gradu Đurđevcu za pomoć i podršku oko organiziranja ovako velikih likovnih događanja, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je dalo preporuku školama u RH za ovu izložbu pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih posjeta.

Na izložbi je predstavljeno više od stotinu grafičkih radova koji dolaze iz zbirke američke umjetnice, kolekcionarke i galeristice Suzanne C. Nagy, o kojima je više govorio profesor Krunoslav Kamenov, a izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Đurđevac je ponovo postao kulturno i turističko središte Podravine i ovoga dijela Hrvatske. Grad Đurđevac podržava rad Muzeja i ravnateljice Edite Janković Hapavel, koji u sinergiji sa ostalim sadržajima u Muzeju i oko njega uspijeva sve projekte, pa i ovakve velike inozemne izložbe učiniti samoodrživima i pred velikim brojem posjetitelja promovirati našu kulturu, umjetnost i tradiciju. To je garancija da će se one i dalje u ovim prostorima i gradu Đurđevcu događati – rekao je gradonačelnik Janči, koji je time i službeno otvorio sedmu po redu veliku inozemnu izložbu u Muzeju grada Đurđevca, zahvalio se svim posjetiteljima, a posebno ŽVS „Đurđevčice“, koje su svojim nastupom obogatile svečanost otvaranja izložbe Joana Miróa.

Inspirirani izložbom, instalacije u veži utvrde izradili su učenici OŠ Đurđevac, pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića.

Nakon izložbi velikog Picassa, Marca Chagalla, Salvadora Dalia, Leonarda da Vincia, Hundertwassera & Hasegawe, te Henrija de Toulouse Lautreca, i ova Joana Miroa bit će zasigurno novi veliki mamac za ljubitelje likovne umjetnosti i turiste, koji će u Đurđevcu tijekom ljeta i dobar dio jeseni moći vidjeti više od stotinu grafičkih radova koji dolaze iz zbirke američke umjetnice, kolekcionarke i galeristice Suzanne C. Nagy.

Među izloženim su radovima listovi u tehnici pochoira po seriji gvaševa Zviježđa (Constellations) koju je Miró smatrao jednom od svojih najznačajnijih serija, litografije iz Quelques fleurs pour des amis posvećenih njegovim prijateljima, ilustracije u suhoj igli za knjigu L’issue dérobée pjesnika J. Dupina, te bakropisi za Càntic del Sol sv. Franje Asiškog – jedan od najvećih poetskih tekstova svjetske književnosti.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. listopada 2024. godine. A više fotografija možete pogledati OVJDE.

(djurdjevac.hr, foto: D. Domišljanović)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content