U Orahovici predstavljen dokumentarni film Jakova Sedlara ”Ni zaboraviti ni oprostiti”: Nikada ne smijemo zaboraviti ni oprostiti strahote iz Domovinskog rata

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa te suorganizaciji HVIDR-e Orahovica, u orahovačkom hotelu Dukat održano je predstavljanje dokumentarnog filma poznatog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara pod nazivom ”Ni oprostiti ni zaboraviti – poruke naših očeva ”.

Uoči predstavljanja filma odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim branitelja kod njihovog spomen obilježja u središtu Orahovice, a potom je uvod u film dao producent istog Ivica Borzić.

– Protagonisti filma su Ante Ljubić, Ante Špar, Dragutin Guzovski, Dubravko Dujić, Dubravko Gvozdanović, Đuro Mujić, Franjo Vodopija, Ivica Banožić, Ivica Lojdl, Josip Barun, Josip Crnjac, Marijan Gubina, Rudika Pucelj, Snježana Maljak, Zlatko Zaoborni, Zvonko Barta, Željko Šantić i Željko Šandor. Svojim životnim pričama željeli su ostaviti poruke budućim generacijama da se ne zaboravi što se sve događalo u srpskim logorima nakon pada Vukovara te kako su oni doživjeli mučenja i što danas misle o žrtvi koju su podnijeli. Dali smo sve od sebe da ovaj film prikaže sve one strahote koje su učinjene našim ljudima i da se to nikada ne zaboravi – rekao je Borzić, a potom je nazočne pozdravio i predsjednik Udruge dragovoljaca Đakovštine Miro Raspudić.

Film je dirnuo sve one koji su ga pogledali pa tako i predsjednika UHBDDR Duga međa Mirka Bušljetu.

-Teško je bilo što reći nakon ovog filma, zaista težak film nakon kojeg se moraš naježiti, a knedla stalno stoji u grlu i suza u oku. To što su ti ljudi po logorima prošli je nevjerojatno, jednostavno ne možeš vjerovati da čovjek čovjeku tako nešto može raditi. Hvala svim pripadnicima braniteljskih udruga i svim koji su došli na prikazivanje ovoga filma, a ako sve bude u redu uskoro slijedi još jedno, novog filma istog dvojca Sedlar-Borzić – zaključio je Bušljeta.

Predstavljanju filma nazočila je i predstojnica ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić pohvalivši inicijativu udruga organizatora za prikazivanje filma koji čuva istinu i uspomenu na Domovinski rat.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content