U Osijeku održana Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Sjedište je RZC-a u OŠ “Josip Kozarac” u Josipovcu Punitovačkom s ispostavama u OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje. Nositelj je projekta Osječko-baranjska županija s kojom je u provedbi sudjelovalo 10 projektnih partnera: Virovitičko-podravska županija, OŠ “Josip Kozarac”, Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek. Ukupne je vrijednosti 2.719.417,79 eura i financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. te sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Uz učitelje, profesore, ravnatelje škola, predstavnike obrazovnih institucija i projektnih partnera, Završnoj konferenciji nazočili su i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport VPŽ Martina Bunić…

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić čestitao je svima koji su sudjelovali u provedbi projekta istaknuvši izvrsnu suradnju Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

– Iznimno je važan rad s darovitom i visokomotiviranom djecom jer su ona pokretač razvoja našeg društva i tome ćemo dati dodatan naglasak u idućem razdoblju. Zahvaljujem donedavnom županu Ivanu Anušiću i tadašnjoj ministrici Nataši Tramišak koji su ovaj projekt prepoznali i podržali kao i veleposlaniku Kraljevine Norveške u RH Haakonu Blankenborgu– rekao je Miletić te istaknuo ulaganja u iznosu od četiri milijuna eura u protekle dvije godine u darovitu djecu i STEM projekte na području Osječko-baranjske županije.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić rekao je kako je Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske jedan od četiri takva centra u RH financiran kroz Europski gospodarski prostor.

– Najveća je zanimljivost ovog projekta da se prostire na dvije županije i to u njihovim ruralnim područjima. Drago mi je da će onima koji se do sada nisu susreli sa stemom omogućiti stjecanje novih znanja i vještina potrebnih u novim vremenima i izazovima koji ih čekaju na tržištu rada– istaknuo je Mikulić te dodao kako su s partnerima iz Norveške, Lihtenštajna i Islanda trenutačno u pregovorima za novo financijsko razdoblje te da će na ova četiri pilot projekta priču širiti diljem Hrvatske kako bi u konačnici svaka škola imala mogućnost razvijanja STEM znanja i vještina.

Nazočne je pozdravila i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

– Ovakvi projekti nisu samo ulaganje u budućnost nego i ulaganje u sadašnjost. Za darovite učenike važna je oprema, ali i usavršavanje svih onih koji rade s takvim učenicima. Kada govorimo o darovitosti visoka motivacija za pripadnost određenom području je nešto što daje poticaj svima nama koji smo u sustavu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će i u budućnosti podupirati razvoj darovitosti i edukacije ne samo u osnovnoškolskom razdoblju nego i u ranom i predškolskom odgoju– poručila je Šerepac.

Ravnateljica OŠ “Josip Kozarac” u Josipovcu Punitovačkom Sanja Kanisek Kuric rekla je kako je su ovim projektom povećani materijalni uvjeti u njihovoj školi, izgrađene STEM učionice, planetarij i zvjezdarnica, održane mnogobrojne edukacije za učenike i odgojno obrazovne djelatnike, poboljšane kompetencije u STEM-u, IKT-u i poduzetništvu te da ih veseli što će i u budućnosti moći promovirati znanost.

MRMM8885

(www.obz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content