U petak se u Gradskom muzeju Virovitica otvara velika retrospektivna izložba Stipe Sikirice “Blizina čovjeka i zavičaja”

Veza Virovitice i Stipe Sikirice kontinuirano traje već gotovo pola stoljeća, točnije od 1975. godine kada Sikirica zajedno sa svojim kolegama, umjetnicima iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika odlazi u posjet virovitičkom TVIN-u, tvornici poznatoj po dugoj tradiciji prerade drva i proizvodnje namještaja.

Dogovor koji je tada postignut između vodstva tvornice i umjetnika rezultirao je parkom skulptura nedaleko tvornice, a u kojem je Sikirica zastupljen s čak dvije skulpture – “Materinstvo” (postavljena 1977.) i “Igra mladosti” (postavljena 1979.).

Suradnja Sikirice s Viroviticom se nastavlja i kasnije, tijekom 1990-ih godina, ovaj put s Tvornicom šećera i Tvornicom tekstila Virovitičanka, kada se u krugu obje tvornice postavljaju skulpture “Na izvoru” (postavljena 1995. u Virovitičanki) i “Mladenac” (postavljena 1998. u bivšoj Šećerani).

Skulptura “Na izvoru”, inače prva skulptura Stipe Sikirice koja je postavljena u javni prostor Virovitice, predstavlja snažnu umjetničku poveznicu između Sinja i Virovitice.
Sinjska Luca ili virovitička Anđelija, kako je u tekstu predgovora izložbe “Blizina čovjeka i zavičaja” naziva Mihaela Kulej, trenutno je smještena u dvorištu Palače Pejačević.

A upravo u reprezentativnom prostoru dvorca Pejačević, u kojem izvrstan posao obavlja nagrađivani Gradski muzej Virovitica, vrijednu umjetničku ostavštinu Stipe Sikirice predstavit će Gradska galerija Sikirica i to retrospektivnom izložbom pod nazivom “Blizina čovjeka i zavičaja” sinjskih kustosica Dragane Modrić, Ane Žanko i Jelene Pavlinušić.

Izložba je ujedno i početak suradnje ove dvije muzejske ustanove – Gradske galerije Sikirica i Gradskog muzeja Virovitica na stručnom istraživanju umjetničkog opusa Stipe Sikirice i revalorizaciji njegove umjetnosti u javnom prostoru. U tom smislu Gradski muzej Virovitica već je pokrenuo hvalevrijednu inicijativu kojom zagovara da se Sikiričine skulpture – koje trenutno zbog neadekvatne lokacije na kojima se nalaze nikako ne ostvaruju puni potencijal likovnog djela – implementiraju u frekventni urbani prostor grada Virovitice. Na taj način obogatila bi se gradska vizura, ali i ostvarila želja autora za komunikacijom njegovih djela.

– Kao što vidimo, dugogodišnja veza Sikirice i Virovitice traje punih 49 godina i mogli bismo je obilježiti revalorizacijom Sikiričine skulpture u javnom prostoru na dobrobit svih građana i njihovih/naših posjetitelja – riječi su ravnateljice i muzejske savjetnice Gradskog muzeja Virovitica Mihaele Kulej.

(www.icv.hr, Gradski muzej Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content