DUHOVNI SMISAO: Domovina

Ovaj duhovni smisao posvećujemo onima koji danas obilježavaju svoj dan. Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske – Kumovi bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je odlukom ministra obrane RH 15. veljače 1994. godine.

Nakon nešto više od godinu dana intenzivne obuke i opremanja bojna u ožujku 1995. godine dobiva status podstožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojbi Hrvatske vojske. Svoj slavni ratni put otpočela je u Vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ kao glavna snaga, te je svoju zadaću u potpunosti uspješno izvršila, čime je značajno pridonijela konačnom okupatorskom slomu u zapadnoj Slavoniji. Ti hrabri momci sudjeluju u operaciji Ljeto ’95., u provedbi Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a svoj put završavaju u operaciji „Maestral“.

Današnjim obilježavanjem sjećamo se velikih zasluga ovih hrabrih junaka. Vrijeme je da budemo ponosni na svoje velikane. Vrijeme je da znamo cijeniti našu kulturnu i kršćansku baštinu s kojom bi se mogli ponositi mnogi narodi kad bi je imali.

Čovjek ako ne poznaje svoju tradiciju i kulturu, kršćanin ako ne poznaje dobro svoju vjeru, opasnost je da je gradi po svom ukusu. Živimo u vremenu dubokih i dalekosežnih promjena koje zadiru u duhovnu strukturu čovjeka, braka, obitelji i društva. Ovo je trenutak u kojem treba progovoriti vjera utjelovljena u narod i povijesno vrijeme. Domovina je roditeljsko krilo iz kojega je nikao naš život i u kojem smo taj život primili. To su naši roditelji, očevi i majke, to su vaše supruge i djeca, rodbina i znanci i prijatelji koji su u jednom trenutku ostali nezaštićeni. Zaslugom i spremnošću hrabrih branitelja stvoreni su preduvjeti da mi u našoj domovini Hrvatskoj možemo živjeti u miru.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content