DUHOVNI SMISAO: Prva pričest

Prva sveta pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od desetak godina (kod nas je to u 3. razredu osnovne škole) prvi put pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: „Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.“

Od davnih vremena ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. S ovim je povezano i slavlje prve svete ispovijedi, koje prethodi prvopričesničkom slavlju.

U katekizmu Katoličke crkve o euharistijskoj prvoj pričesti piše: „Postavši dijete Božje, zaodjeven svadbenom haljinom, novokrštenik se privodi „gozbi Jaganjčevoj“ u kojoj prima hranu novoga života, Kristovo Tijelo i Krv.“

Čitaju se tada i predivne recitacije kao što je i ova: „Tebi Kriste u mom srcu svom se dušom danas klanjam. Tebi srce moje mlado i sav život ja poklanjam. Ti mi srce čistim čuvaj i nebeskom ga krijepi hranom da uzmognem vazda biti Tebi milim, svetim stanom.

Ovogodišnjim prvopričesnicima želimo sretan dan prve pričesti. Neka to bude poseban dan ispunjen Božjom ljubavlju i blagoslovima. Čestitamo na primanju euharistije i molimo za duhovni rast u vjeri. Neka sve prvopričesnike prati Božji blagoslov u svakom koraku života.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content