HGK Županijska komora Virovitica i Ministarstvo rada predstavili nove obveze poslodavaca u zaštiti na radu

HGK – Županijska komora Virovitica u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizirala je danas (petak) predavanje vezano za nove obveze poslodavaca iz područja zaštite na radu. Predavanje na kojemu su nazočili predstavnici tvrtki i institucija koji rade na djelatnostima zaštite na radu, održala je načelnica Sektora za zaštitu na radu Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Borić.

Borić je tim povodom predstavila propise i novine u zakonskoj regulativi, te primjere iz prakse kod same implementacije propisa istaknuvši jednu najvažnijih novina – obvezu stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu, slična licenciranju u strukovnim grupacijama i komorama, koja je na snagu stupila 1. rujna prošle godine. Znanje će morati zanavljati svakih pet godina.

– Ova regulativa stupila je na snagu 1. rujna prošle godine, a njome se nalaže da poslodavci moraju omogućiti djelatnicima u zaštiti na radu da se stalno stručno usavršavaju. U protivnom, ako to ne budu radili, smatrat će se da nemaju organiziranu zaštitu na radu, odnosno kao da nemaju zaposlenog stručnjaka – napomenula je Borić upozorivši da su jedan od razloga tome mnogi propusti koji se javljaju kod jednog dijela poslodavaca, a odnose se upravo na zanemarivanje ove djelatnosti što je konačnici u puno slučajeva rezultiralo neželjenim posljedicama.

Naime, mnogi poslodavci ili uopće nemaju stručnu zaposlenu osobu na zaštiti na radu pa je iznajmljuju po potrebi iz drugih tvrtki ili se zaposlenim osobama ne omogućuju stalno stručno usavršavanje.

– Mišljenja smo da stručna osoba u zaštiti na radu treba dodatno stručno osposobljavati te s radnicima provoditi cijelo radno vrijeme kako bi se što bolje upoznali s načinom rada te ih mogli po potrebi osposobiti za siguran način rada. Prvenstveno se to odnosi na poslove u tvornicama i građevinskim tvrtkama. Najveći problem je u tome što poslodavci u Hrvatskoj zaštitu na radu još uvijek gledaju kao trošak i nastoje je izbjeći pa u slučaju nezgode ili smrtnog slučaja dolazi do problema i ogromnih troškova. U tom slučaju dio poslodavaca brani se time da je radnik radio suprotno pravilima zaštite na radu, a to nas ponovo vraća osposobljavanju za rad na siguran način. Osim toga važno je i ulaganje u osobnu zaštitnu opremu i instrumente koji bi radnicima olakšali poslove i to bi svakako trebalo biti uvršteno u financijski plan, ali na žalost to kod mnogih poslodavaca nije slučaj. Nadam se da će ove nove obveze koje su dužni provoditi poslodavci mnoge od njih osvijestiti, stručno obrazovati što više djelatnika i time smanjiti stradavanje radnika, olakšati im rad i samim time povečati sigurnost i učinkovitost na radu – zaključila je tim povodom Marina Borić.

Na početku predavanja sve nazočne pozdravio je i zaželio im uspješan rad i predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content