Kako spriječiti krumpire od klijanja? Isprobajte odličan trik naših baka

Krumpir je glavna namirnica u kuhinji diljem svijeta, ne samo zato što je isplativ, već i zbog svoje kulinarske svestranosti. Bilo da je pire, pržen ili pečen, krumpir može biti glavna zvijezda svakog obroka. Ipak, njihovo skladištenje može biti pravi izazov. Nije rijetkost da ljudi naiđu na proklijale krumpire taman kada žele napraviti ukusan obrok za svoju obitelj, piše WECB Radio, a prenosi Večernji list. Ali, uz ovaj trik naših baka zaboravite na klijanje i kvarenje krumpira!

Pogled na proklijale krumpire u vašoj smočnici je obeshrabrujući, pogotovo kada ste oko njih isplanirali obrok. Proklijali krumpir nije samo kulinarsko razočaranje; oni također ukazuju na povećane razine solanina – prirodnog spoja namijenjenog odbijanju štetočina, ali potencijalno štetnog ako se konzumira u velikim količinama.

Ali, to možete spriječiti. Ova jednostavna, ali učinkovita metoda vrti se oko tradicionalne prakse korištenja prirodnih elemenata za očuvanje svježine. I, koja je tajna? Jabuke. Možda se pitate zašto jabuke, ali one ispuštaju plin etilen – prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krumpira. Spremanjem krumpira u košaru s nekoliko jabuka značajno produljujete njegov rok trajanja.

Prvo, važno je čuvati krumpir na hladnom i suhom mjestu, ali izbjegavajte hladnjak. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje umjesto da ga spriječi. Ako primijetite da se stvara nekoliko klica, obično je sigurno jednostavno ih odrezati i upotrijebiti krumpir. Međutim, jaka prisutnost klica može značiti da je vrijeme da se oprostite od tog krumpira.

Upamtite, nikad ne perite krumpir prije nego što ga spremate jer je vlaga klicama najbolji prijatelj. Također, svakako uklonite sve oštećene ili pokvarene krumpire prije nego što ih spremite kako ne biste oštetili ostatak.

Uz ovaj odličan savjet naših baka, vaš krumpir neće proklijati i bit će spreman za svako jelo koje želite napraviti. Sve je u pametnom skladištenju i korištenju onoga što vam priroda daje kako bi vaš krumpir bio svjež. Isprobajte ovu metodu i vidjet ćete koliko može biti učinkovita.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content