Kava opet postaje luksuz, a cijene bi mogle i dalje rasti

Kava, omiljeni napitak milijuna ljudi diljem svijeta, suočava se s drastičnim poskupljenjem koje pogađa ljubitelje ovog popularnog napitka i kafiće. Prema najnovijim podacima, cijene kave porasle su za više od 20% u posljednjih godinu dana, što stvara dodatni financijski teret za potrošače i ugostitelje.

Cijena šalice kave u kafićima porasla je u prosjeku za 10 do 15 posto, a mnogi ugostitelji ističu da su prisiljeni povećati cijene kako bi održali poslovanje. U nekim slučajevima, povećanje troškova sirovina i transporta prebacuje se na krajnje potrošače, što znači da bi ljubitelji kave mogli očekivati dodatna poskupljenja u nadolazećim mjesecima.

Iako se situacija čini izazovnom, stručnjaci ističu da bi cijene kave mogle stabilizirati u budućnosti, ovisno o povoljnim vremenskim uvjetima i prilagodbi globalnih lanaca opskrbe. Ipak, kratkoročno gledano, ljubitelji kave morat će se suočiti s realnošću viših cijena i možda prilagoditi svoje navike konzumacije – prenosi Večernji list.

Kava, koja je nekada bila simbol svakodnevnog uživanja, sada postaje luksuz za mnoge. Uz klimatske promjene i globalne izazove koji utječu na cijenu, ostaje pitanje kako će se industrija kave prilagoditi novim uvjetima i hoće li se potrošači prilagoditi višim troškovima ovog voljenog napitka.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content