Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježavaju se 22. svibnja.

Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan bioraznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju, a kao spomen na Konvenciju o bioraznolikosti usvojenoj 22. svibnja 1992. godine. Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2003. godine Odlukom Hrvatskog sabora.

Ove se godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava pod sloganom Budi dio plana kojim se naglašava važnost bioraznolikosti kao temelja za gradnju budućnosti. Ona je odgovor na više izazova s kojima se susreće koncept održivog razvoja: od rješenja za klimu, zdravlje, sigurnost hrane i vode, do održivih sredstava za život.

Bioraznolikost predstavlja sveukupnost živih organizama, a uključuje raznolikost unutar i između vrsta te raznolikost životnih zajednica i ekosustava. Očuvana bioraznolikost omogućuje usluge ekosustava poput hrane, pitke vode, regulacije klime i sprječavanja poplava. Broj poznatih vrsta i podvrsta u Hrvatskoj je gotovo 40.000, iako se pretpostavlja da je taj broj ipak znatno veći. Oko 3% od ukupnog broja poznatih vrsta čine endemi – vrste ograničene geografske rasprostranjenosti.

Danas veliku prijetnju očuvanju bioraznolikosti predstavlja širenje invazivnih stranih vrsta koje imaju negativan utjecaj na bioraznolikost nekog područja. Naša Javna ustanova cijeli ovaj tjedan aktivno radi na suzbijanju invazivnih stranih vrsta (prava svilenica i žljezdasti nedirak – projekt Ružičaste zloćke) i uključivanju šire javnosti u europsku akciju Alien CSI Bioblitz koja će se provoditi od 24. do 26. svibnja 2024. godine kako bi se evidentirala staništa i prisutnost invazivnih stranih vrsta na području Virovitičko-podravske županije.

(virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content