Obilježena 32. obljetnica pogibije petorice hrvatskih heroja u Modriči: Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Vlade Golika, Josipa Klobučara i Karla Stojakovića

U organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade te suorganizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa i HVIDRA-e Orahovica, obilježena je danas (ponedjeljak) 32. obljetnica pogibije petorice hrvatskih heroja u Modriči: Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Vlade Golika, Josipa Klobučara i Karla Stojakovića koji su svoje mlade živote položili u Modriči 20. svibnja 1992. godine.

Obilježavanje je započelo u ranim jutarnjim satima u središtu Orahovice kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, startom Memorijalne biciklističke vožnje Orahovica – Veliki Rastovac, a navedenu dionicu u dužini od 20 kilometara odvozilo je 15 biciklista.

-Danas, 32 godine poslije tog tužnog trenutka kada su petorica hrvatskih heroja sa šireg područja položili svoje živote na oltar Domovine, stojimo ovdje za njih i zbog njih. Oni bi bili najsretniji da danas mogu zajedno uživati u slobodnoj nam i prelijepoj Hrvatskoj, ali zato smo dužni boriti se i danas za našu Hrvatsku za koju su oni život dali. Neka im je vječna slava i hvala za sve – rekao je na ispraćaju biciklista gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Izaslanstva udruga organizatora potom su obišla grobna mjesta svih petorice vitezova te spomen bistu Zdravku Kevčiću u Kutovima.

-Tužno je ovo sjećanje na naše heroje koji tada nisu pitali zašto, nego hrabro i smiono krenuli naprijed za svoju i našu Hrvatsku. Nama danas iz mlađe generacije ostaje dužnost boriti se kao oni nekada, da se njihova imena i djelo nikada ne zaborave i da im čuvamo Hrvatsku – rekao je ispred biste u ime načelnika općine Zdenci Tomislava Durmića, njegov izaslanik i predsjednik Općinskog vijeća Jurica Kiris.

Tradicionalno, središnji komemorativni skup održan je ispred spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu klobučaru u Velikom Rastovcu. Skupu su nazočili članovi obitelji i rodbina poginulih heroja, izaslanik ministra obrane Ivana Anušića, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, izaslanica ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, predstojnica ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, izaslanik župana VPŽ Igora Androvića, predsjednik ZUiČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik općine Crnac Mato Damjan i mnogi drugi.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i lampiona u kojem je posebno lijepo bilo vidjeti učenike Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci – Područni odjel Veliki Rastovac, u ime udruga na početku skupa organizatora obratio se ratni zapovjednik A satnije Darko Kupres, a potom i načelnik općine Crnac Mato Damjan istaknuvši važnost ovakvih okupljanja.

-Naši heroji su dali najsvetije od sebe za našu slobodu i ovo je najmanje što za njih možemo učiniti, a to je doći i pokloniti im se i zahvaliti za sve. Od srca hvala učiteljicama naše područne škole što su i ove godine dovele ove male učenike ovdje što je znak da se istina o Domovinskom ratu nikada neće zaboraviti. Istinu moramo prenositi svi zajedno, od nas starijih do najmlađih i zato je važno da nas ovdje ima što više iz niza generacija. Hvala i organizatoru koji ustraje u organizaciji i svojim radom daje najveći obol da se Domovinski rat i njegove žrtve nikada ne zaborave – rekao je Damjan.

U ime župana Igora Androvića obratio se njegov izaslanik Mato Bubaš odavši posebno poštovanje roditeljima i rodbini hrvatskih heroja.

-U našoj županiji bilo je puno hrvatskih branitelja, heroja koji su kroz Domovinski rat dali nemjerljivo puno za Domovinu, kako u njenim granicama tako i zvan nje. Iz tog razloga hrvatski branitelji su temelj ne samo županije nego i cijele Hrvatske i tako to uvijek mora biti. Ovo su riječi našeg župana koje prenosim, kao i poruku divljenja svakom hrvatskom branitelju na njegovoj hrabrosti, ali i poruku podrške radu svim braniteljskim udrugama koje promiču vrijednosti Domovinskog rata među svima, a posebno među djecom i mladima. U njegovo i svoje ime poseban pijetet dajemo našim poginulim herojima, neka im je vječna slava i hvala – rekao je Bubaš.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja i predstojnica ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić prenijela je poruku ministra Medveda.

-Ministar Medved prenio je ogromnu zahvalnost našim poginulim hrvatskim braniteljima te naglasio posebno suosjećanje s obiteljima i rodbinom poginulih te rekao kako oni nisu i nikada neće biti sami, a njihovi sinovi nikada neće biti zaboravljeni. U Ministarstvu u Zgrebu kao i naravno kod nas u Virovitici svaki branitelj ima velikog prijatelja jer to je najmanje što za sve naše heroje možemo učiniti – rekla je Kraljić.

Skup je zaključio izaslanik ministra obrane Ivana Anušića, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči.

-Poruka ministra obrane Ivana Anušića je poruka zahvalnosti svima vama hrvatski branitelji za sve što ste učinili za Domovinu u Domovinskom ratu i zahvalnosti za sve ono što činite danas kako bi se ta istina o obrani Hrvatske sačuvala čista i neokaljana. Prenosim i poruku ponosa onog kojeg ste imali ratnih devedesetih i uvijek budite ponosni na ono što ste bili i što ste dali, uzdignute glave morate koračati danas svojom Hrvatskom i prenosite taj ponos na mlađe generacije. Isto tako prenosim i poruku zajedništva, istog onog kao 1991. kada se stvarala Domovina, a upravo to zajedništvo nam je danas najpotrebnije jer bitka za Hrvatsku traje i danas, moramo moći pobijediti svaki dan za svoju obitelj i mjesto u kojem živimo. Davno je veliki hrvatski pjesnik Ante Bruno Bušić zapisao “Nikada sluge ne stvaraju povijest”, a poginuli suborci i svi hrvatski branitelji upravo su to pokazali rijekom Domovinskog rata i neka nam ta poruka bude misao vodilja na našim putevima – zaključio je Bajči.

Na kraju skupa policijski kapelan PU VPŽ Ozren Bizek predvodio je molitvu za petoricu hrvatskih vitezova i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a 32. obljetnica zaključena je služenjem svete mise u kapelici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Velikom Rastovcu.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content