Očuvanje pčelinjeg kraljevstva: Priča o posvećenosti pčelarstvu i prenošenju znanja Andrije Jurkovića (81) iz Žlebine

Svake godine u svibnju, diljem svijeta organiziraju se raznovrsne aktivnosti u povodu Svjetskog dana pčela, koji se obilježava 20. svibnja. Ovaj dan služi kao podsjetnik javnosti o neizmjerljivoj važnosti pčela, najbrojnijih oprašivača cvjetova te jedinog kukca koji proizvodi hranu koju konzumiraju i ljudi. Proces oprašivanja, u kojem pčele imaju ključnu ulogu, traje već najmanje 150 milijuna godina. Međutim, zbog globalnog onečišćenja i klimatskih promjena, naglasak na važnost pčela postaje sve izraženiji.

Unatoč tome, postoje ljudi koji su odavno prepoznali važnost pčela i koji se njima bave tijekom cijelog svog života, pa čak i u svojoj zreloj dobi. Jedan od takvih primjera je osamdesetjednogodišnji Andrija Jurković iz Žlebine, koji sa svojom suprugom Janjom njeguje roj pčela smještenih u više od 100 košnica u hladu svog vrta iza obiteljske kuće.

– Nisam siguran jesu li pčele bile najvažniji segment mog života, ali činjenica je da je to jedina djelatnost s kojom se nikada nisam prestao baviti, čak i u svojim osamdesetim godinama – s osmjehom je izjavio Andrija, rođen u Bačkoj Palanci, ali sa životnim putem koji ga je vodio kroz Ilok, Klokočevce, Zagreb, te naposljetku do Žlebina od 1994. godine.

Unatoč brojnim životnim izazovima, poput progona i služenja u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata, Andrija je ostao vjeran svojoj strasti prema pčelama. Inače je strojobravar po struci, no ističe svoju predanost poslu i inovativni duh koji je primijenio kako u tvorničkim postavkama tako i u svom pčelarskom poduhvatu.

– Moje iskustvo u pčelarstvu je neprocjenjivo. Iako ne smatram da sam poseban, svojom predanošću poslu i inovativnošću ostvario sam značajne rezultate, čak i u industriji čarapa gdje sam povećao produktivnost za 30 posto. Danas uživam u miru prirode, okružen ljudima i stvarima koje volim, ali i pčelama koje su mi neizmjerno važne, iako ne mogu uživati u medu zbog šećerne bolesti. Raduje me vidjeti druge kako uživaju u plodovima mog rada – istaknuo je Andrija koji med prodaje uglavnom na kućnom pragu. Veliki dio podijeli rodbini, prijateljima i žiteljima svog naselja u općini Gradina.

Kroz svoje dugogodišnje iskustvo postao je ne samo vješt pčelar već i mentor mladim generacijama. – Nije dovoljno samo raditi za sebe i za potrošače, treba znanje prenositi i na druge – ističe Andrija. Kao član Udruge pčelara Virovitica i Saveza pčelara VPŽ, Andrija aktivno sudjeluje u razmjeni iskustava i savjeta s drugim pčelarima.

– Redovito se susrećem s mnogim kolegama, a među njima je i jedan od najiskusnijih pčelara Slavko Švraka, od kojeg sam puno naučio. Vjerujem da je i on mogao izvući korisne savjete iz naših razgovora. Smatram da je jedna od najvažnijih stvari u pčelarstvu upravo dijeljenje znanja i iskustava – dodaje.

Jedna od ključnih lekcija koje Andrija prenosi jest da ljubav prema pčelarstvu nadmašuje svaku želju za profitom. – Put od prve košnice do bačvi punih kvalitetnog meda spremnog za plasman po visokoj cijeni je vrlo dug, često traje i više godina. Taj put je prožet dobrim i lošim sezonama te iskustvima koja ponekad mogu pčelara dovesti na rub očaja i pomišljanja o odustajanju. Potrebno je biti strpljiv, raditi polagano, ali na vrijeme, i dobro analizirati procese u prirodi. Ako se želite baviti pčelarstvom, rado ću vam ‘prodati’ nekoliko dobrih savjeta – rekao je Andrija kroz smijeh.

Zbog starosti, kaže, nije seleći pčelar, no nalazi dovoljno cvijeća, suncokreta, djeteline, livade i bagrema i u svom kraju. Zadovoljan je što je ova godina dobra za pčelare i nada se uspješnom lipnju. Prisjeća se i loših godina s lošim rezultatima i uginućima pčela. Usprkos izazovima i godinama, Andrija ostaje posvećen pčelarstvu i dijeljenju svog znanja s drugima.

– U mojim godinama, kada se radujem svakom novom danu, svojoj djeci i unučadi, naravno i mojoj boljoj polovici Janji, pčelarstvo zaokružuje sliku onoga što najviše volim – zaključuje Andrija, pozivajući sve zainteresirane da mu se pridruže u očuvanju pčelinjeg kraljevstva. Ističe kako su njegova vrata uvijek otvorena za one koji žele naučiti više o ovoj dragocjenoj grani poljoprivrede.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content